Daniel K Jonsson vid FOI redovisar ”fyra tidiga lärdomar” av Covid-19 i Sverige i en rapport. Foto: FOI/TT

FOI-rapport om coronakrisen: Nu syns kvantitetsbrister i svensk sjukvård

Uppdaterad
Publicerad

Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) har publicerat sina första slutsatser av coronautbrottet i Sverige. FOI:s experter pekar på tydliga brister i svensk sjukvård.

– Om man har en bottenplatta i samhället som precis klarar vardagens behov kommer den inte att räcka till vid kris, säger forskningsledare Daniel K Jonsson vid FOI.

Totalförsvarets forskningsinstitut har redovisat ”fyra tidiga lärdomar” av covid-19 i Sverige.

Den första lärdomen gäller behovet av redundans – en viss överkapacitet i de viktigaste samhällsfunktionerna. Det är viktigt och har blivit tydligt i och med virusutbrottet, menar forskningsledarna Jenny Ingemarsdotter och Daniel K Jonsson i rapporten.

Coronapandemin

Ansträngd situation

”Om inte sjukvårdens ansträngda situation redan innan coronakrisen stod klar för den breda allmänheten har den tydliggjorts nu” skriver de och påpekar ”kvantitetsbrister avseende exempelvis respiratorer, skyddsutrustning, IVA-platser och vårdpersonal.”

Vad är lösningen då?

– Antingen måste det få kosta mer eller så prioriterar man kärnverksamhet. I sjukvårdens fall handlar det om läkare, sjuksköterskor, utrustning, snarare än stora kommunikations- och HR-avdelningar och inte minst en alltför stor chefsöverbyggnad, säger Daniel K Jonsson. 

– Det jag säger nu har man talat om länge bland dem som arbetar inom vården. Man har ofta legat precis på gränsen för ordinarie verksamhet, säger han.

FOI:s experter pekar också på behovet av att bygga upp beredskapen för försörjning igen efter det kalla kriget. ”Dagens system med minimal lagerhållning och just-in-time-leveranser har uppvisat stora sårbarheter” skriver de. 

Decentralisering

Hälso- och sjukvården är starkt decentraliserad i Sverige med en uppdelning i regioner som var och en ansvarar för sin krisberedskap. ”Att bygga beredskap mitt under en kris kan ibland bli nödvändigt men som strategi betraktad utgör detta en riskabel väg” skriver de. 

– Som det ser ut nu så ansvarar regionerna i princip själva för sin krisberedskap. Det visade sig att det inte fungerade i praktiken. En regional aktör har svårt att hävda sig på en global marknad under en pågående global kris, så Socialstyrelsen gjorde helt rätt när man gick in och tog över upphandlingen av nödvändig sjukvårdsmateriel, säger Daniel K Jonsson.

Det handlar även om att ta ett helhetsgrepp på den svenska krisberedskapen. Det skrev Försvarsberedningen redan 2017 i rapporten Motståndskraft, konstaterar Jonsson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet