Folkhälsomyndigheten: ”Skaffa inte nya bekantskaper under semestern”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet döda och svårt sjuka i covid-19 fortsätter sjunka. Men på turistorter runtom i landet finns en oro och rapporter om trängsel på gator och stränder.
– Skaffa inte nya bekantskaper under semestern, säger Johan Carlson, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten.

Coronaläget i Sverige beskrivs som positivt. Antalet positiva fall har en snabbt fallande tendens samtidigt som antalet allvarliga fall är lågt, meddelade Johan Carlson under tisdagens presskonferens.

Trängsel på gator och stränder

Men det finns också orosmoln i semstertider.

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tyder mycket på att resandet i Sverige ökar. Bland annat från länsstyrelsen i Kalmar kommer rapporter om trängsel i utomhusmiljöerna på Öland – framförallt på gator och stränder.

Även om drygt hälften av Sveriges regioner har en god tillgänglig kapacitet på sina sjukhus för att hantera covid-19, finns det regioner med betydligt lägre kapacitet.

– Framförallt, men inte enbart, små och turistintensiva regioner ser en oro för de kommande turistveckorna, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Undvik nya kontakter

Uppmaning från myndighetshåll är att fortsätta följa rekommendationerna.

– De här positiva signalerna är effekten av att den sociala distanseringen upprätthålls och måste fortsatt att upprätthållas. Vi har indikationer från en del semesterorter där det fungerar mindre väl. Mitt budskap är: håll i detta! säger Johan Carlsson.

Han uppmanar också människor att inte skaffa sig nya bekantskaper under semester.

– Även om det är trevligt får ni vänta med det till nästa år, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet