Skolor kan stängas ned i samråd med smittskyddsläkare

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har i en ny förordning gett skolor utökade möjligheter. I den framgår det att skolor kan stängas ned i samråd med smittskyddsläkare.

Det kommer inte att vara upp till enskilda rektorer att ta beslut om en eventuell nedstängning, meddelade Skolverket vid en presskonferens under fredagen.

Men skulle situationen i landet förändras kan det bli aktuellt.

Coronapandemin

– En huvudman kan i samråd med smittskyddsläkare konstatera att en eller flera skolor ska stängas. Vi kan också hamna i ett läge att personalen på en skola i sådan omfattning är frånvarande eller sjuk på grund av smitta att skolan inte kan bedriva verksamhet, säger Peter Fredriksson, generaldirektör på Skolverket.

Längre skoldagar eller kortare lov

Skulle skolorna komma att stängas ned så kommer eleverna att få hemarbete.

– Men det kommer inte ersätta den utbildning som elever skulle ha fått i skolan, säger Peter Fredriksson.

Alternativen kan då bli att de timmar som barnen gått miste om läggs på genom att antingen förlänga dagarna, planera in utbildning på helger eller lov, eller att en del av undervisning förskjuts till kommande år.

Nedstängning kräver planering

Skolbarn är i mindre utsträckning smittsamma och sprider coronaviruset i väldigt liten utsträckning till andra, konstaterar Folkhälsomyndigheten.

Dessutom varnar myndigheten för konsekvenserna om att barn inte kan gå i skolan som vanligt.

– Vår signal till kommunerna är väldigt tydlig: Det går inte att bara stänga skolor och lämna barnen utanför utan att veta vart de tar vägen – av både sociala, psykiska men också smittskyddsskäl, säger generaldirektör Johan Carlson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet