SL: Kollektivtrafiken är till för dem som måste åka Foto: TT

Folkhälsomyndighetens nya råd – undvik kollektivtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

I samband med att Folkhälsomyndigheten lyfter reserestriktionerna från och med den 13 juni kommer de med skarpare formulerade allmänna råd för hur vi ska resa där större ansvar läggs på resenären. Och kollektivtrafiken ska undvikas.

– Under pandemin är kollektivtrafiken till för dem som måste åka och inte har något annat val, säger Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef på SL.

Samtidigt som Folkhälsomyndigheten lättar på reserestriktionerna så kommer allmänna råd om att man inte bör åka med kollektivtrafiken.

– Det stämmer att de allmänna råden är uppdaterade med tydligare punkter kring resande. Det har att göra med att man lyft den tidigare avrådan av onödiga resor, säger Sara Rörbecker, pressekreterare på Folkhälsomyndigheten.

Coronapandemin

Måste kunna boka plats

Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef på SL, som sköter kollektivtrafiken i Stockholm säger att de nya formuleringarna inte påverkar deras verksamhet särskilt mycket.

– De nya formuleringarna är framförallt skarpare mot dem som vill resa, de är tydligare att de måste ta ansvar. Vi har samma uppdrag som tidigare. Det är en bekräftelse att det som gäller i dag gäller även i morgon.

Suss Forssman Thullberg berättar att det är de nya formuleringarna som skiljer på trafik där man kan boka plats eller inte som är den väsentliga skillnaden från innan.

– Det betyder att om du ska åka tåg genom hela landet med SJ och kan boka en biljett så är det fine and dandy. Men där man inte kan boka måste man ta ett stor ansvar själv. Under pandemin är kollektivtrafiken till för dem som måste åka och inte har något annat val, säger hon.

Vet inte vad råden ger för effekt

Huruvida de nya allmänna råden kommer att påverka hur mycket folk åker kollektivt är svårt att säga, tycker Suss Forssman Thullberg.

– Vi hoppas det påverkar mängden resenärer så att den fortsätter vara på en nivå som vi klarar av. Det här handlar om att hindra smittspridning och det ansvaret måste vi axla, säger hon och fortsätter:

– Det vi inte har gjort, och som vi har begränsad möjlighet att göra, är att sätta ut vakter, men vår personal ska hjälpa resenärerna att ta vettiga beslut. Och vi förväntar oss att resenärer lyssnar på vår personal.

FHM:s allmänna råd gällande personligt ansvar

Myndigheten skriver i sina uppdaterade allmänna råd att var och en i Sverige har ett ansvar att förhindra spridning av covid-19. För att begränsa smittspridning bör alla:

  • Vara noggranna med sin handhygien och ofta tvätta händerna med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
  • Hålla avstånd till varandra inom- och utomhus på platser där människor samlas, som till exempel butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, servicekontor och väntrum.
  • Om det är möjligt gå, cykla eller använda andra alternativa färdsätt.
  • Undvika att resa med sådan kollektivtrafik och sådana andra allmänna färdmedel där det inte går att boka en plats.
  • Hålla avstånd till varandra och följa anvisningar i kollektivtrafiken och i andra allmänna färdmedel.
  • Avstå från att delta i större sociala sammanhang som fester, begravningar, dop, kalas och bröllop, och på idrottsplatser, badhus, gym och i andra träningslokaler hålla avstånd till varandra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet