Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Förebyggande projekt i skolan ska stävja rekryteringen till kriminella gäng

Publicerad

Allt fler unga rekryteras till kriminella gäng, larmar polisen. På Skarpatorpsskolan i Stockholm har man därför startat ett förbyggande projekt för att förhindra att unga hamnar fel.

Redan i slutet av september nådde dödsskjutningarna i Sverige ett dystert rekord. Nu är de uppe i 56 stycken.

I Skarpnäck, söder om Stockholm, har flera skjutningar inträffat varav två med dödlig utgång. På Skarpatorpsskolan i området oroar man sig för utvecklingen och har därför, sedan ett år tillbaka, ett nära samarbete med en socionom och familjebehandlare. Ett projekt som hoppas kunna förebygga att unga dras in i kriminella gäng.

– Mitt uppdrag är att erbjuda tidiga insatser till unga och snabbt komma in i en persons liv, säger Jonas Söderlund, socionom, till Aktuellt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör eleverna på Skarpatorpsskolan: ”Som att byta ut snabba pengar mot 30 år av ditt liv”

Elever smugglar pistoler

Gunnar Jonsson, rektor på Skarpatorpsskolan, upplever att fler elever känner till och rör sig runt den kriminella verksamheten.

– Vi hade elever som transporterade en pistol från a till b, som är ett jätteallvarligt brott. De blir häktade och det är inte så roligt att sitta häktad som 15-åring, säger han till Aktuellt.

Även i Göteborg märks det att rekryteringen blivit mer intensiv. Marika Andersson, rektor för skolområde Lövgärdet Göteborg, berättar om hur hennes elever lockas in med pengar i kriminella gäng.

– Det är skit rent ut sagt, det är jättejobbigt. Men vi kan aldrig ge upp. Hela samhället måste sluta upp och det innebär att satsa på aktiviteter utanför skolan som fritidsgårdar och idrottsföreningar, säger hon.

Hör socionomen Jonas Söderlund berätta mer om projektet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.