En rad svenska företag, bland annat Volvo och Scania, kallas till möte hos näringsminister Ibrahim Baylan (S) för att diskutera framtida konsekvenser av det nuvarande coronavirusutbrottet. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Företag till virusmöte hos regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Coronavirusets eventuella konsekvenser på svensk ekonomi får nu regeringen att agera.

En rad svenska företag, bland annat Volvo och Scania, kallas till möte hos näringsminister Ibrahim Baylan (S).

Förfrågan skickas i dag ut till en rad svenska bolag med särskild exponering mot Kina.

– Vi kommer att göra en inventering och bedömning av vilka behov av åtgärder som finns. Även om det inte är särskilt dramatiskt just nu så är det ändå viktigt för regeringen att ha en nära dialog med företagen och få deras bedömning inför våren och sommaren, säger näringsminister Baylan.

Coronapandemin

Vill inte spekulera i åtgärder

Förutom Baylan kommer även utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) att medverka vid mötet som ska hållas den 28 februari.

Vilka åtgärder kan bli aktuella?

– Jag vill inte spekulera i det utan anledningen till det här mötet är först och främst att få deras bild.

Totalt har nu drygt 75 000 personer smittats av coronaviruset och strax över 2 200 personer har dött efter uppkomsten i december.

Stängda fabriker

Medan den kinesiska ekonomin tydligt drabbats i form av stängda fabriker och minskad konsumtion bland landets invånare är effekterna på exempelvis svensk ekonomi och andra europeiska länder fortfarande högst osäker.

Förra året var Kina den åttonde största exportmarknaden och står för knappt fem procent av de varor som exporteras från Sverige. Totalt handlar det om cirka 10 000 svenska företag som handlar med Kina varav 600 är närvarande i landet.

Ett flertal företagsledare, bland annat för SKF, har påtalat i samband med bokslutet tidigare i februari att man kommer att märka av en minskad försäljning på den kinesiska marknaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet