Både Johan Forssell (M) och Adam Marttinen (SD) förespråkar hårdare straff för gängkriminella. Foto: TT

Forssell (M): Gängkriminella ska kunna ges dubbelt straff

Uppdaterad
Publicerad

Efter att den 12-åriga flickan skjutits till döds i helgen reagerar nu flera politiska partier. Gängkriminaliteten måste mötas med kraft från samhällets och rättsväsendets sida. Det menar både Johan Forssell (M) och Adam Marttinen (SD). Bland annat behövs betydligt hårdare straff, enligt dem.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) konstaterade i SVT:s Morgonstudion att han känner en stor ilska mot de kriminella gängen. Från oppositionens sida krävs nu hårdare tag med de kriminella grupperingarna.

– Det är fruktansvärt, mina tankar går till flickans anhöriga. Nu pågår en polisutredning och den måste få ge svar på varför detta inträffade och vem som ligger bakom, säger Johan Forssell (M), rättspolitisk talesperson för Moderaterna.

Mordet på 12-åriga Adriana

– Men det här är inte en isolerad händelse utan följer en lång rad av skjutningar som plågat Sverige under en lång tid och som inte ser ut att minska, snarare öka.

”Kan inte lösas med tillfälliga åtgärder”

Vad som krävs är ett omtag i rättspolitiken, enligt Johan Forssell.

– Sverige befinner sig vid en punkt där gängkriminaliteten är så omfattande att den inte kan lösas med tillfälliga åtgärder som till exempel Rimfrost. Vi vet att det är ett förhållandevis litet antal personer som har det här oerhörda våldskapitalet och som saknar respekt för mänskligt liv. De ska låsas in.

– Att man kan släppas ut ur fängelset för att man får straffrabatt på grund av ålder eller för att du begått många brott skapar helt orimliga följder. Moderaterna har föreslagit en straffmekanism som i Danmark där en person som begår ett gängrelaterat brott ska kunna bli dömd till dubbla straffet. Om fler gängledare låses in så kommer det att ha en brottspreventiv effekt.

SD: Ska kunna avtjäna utomlands

Enligt Adam Marttinen, Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson, borde brott med rötterna i gängkriminella miljöer kunna hanteras på ett liknande sätt som terrorverksamhet.

– Då behöver man inte kunna bindas vid ett specifikt brott utan det räcker att man varit delaktig i att möjliggöra kriminella uppgörelser. Det kan vara att man får ett högre straffvärde för mindre allvarliga handlingar som utspelar sig i en organiserad kriminell miljö.

Förutom generella straffskärpningar vill Adam Marttinen förändra förutsättningarna för hur och var dömda avtjänar sina straff.

– I dag tar man hänsyn att man ska ha närhet till vänner och familj. Det tycker vi är sekundärt. Vi har öppnat upp för att de ska kunna avtjäna sina straff i andra länder i Europa, för att de ska kunna bli helt bortglömda i sina ursprungsmiljöer, även svenska medborgare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på 12-åriga Adriana

Mer i ämnet