Foto: TT

Forskare om skolstressen: Varje prov blir lite livsavgörande

Uppdaterad
Publicerad

Skolan stressar unga, inte minst tjejer. Forskaren Torbjörn Åkerstedt säger att förändringarna som gjorts inom skolsystemet bidrar till att öka stressen. 

Stress och svårigheter att sova är ett problem för många unga. Under 2003 och 2004 ökade problemen kraftigt och har sedan dess legat kvar på en hög nivå. Och en anledning som sticker ut är skolan.

– Ett problem är betygssystemet och sättet skolan fungerar. Skolan är en rätt avancerad källa till stress för unga, säger Torbjörn Åkerstedt, professor i beteendefysiologi vid Stressforskningsinsitutet.

Nya betygssystemet

Höga krav på tjejer

Särskilt utsatta för stress och sömnproblem tycks tjejer vara och som en konsekvens ser man en ökning av depression framförallt bland unga kvinnor.

– Det finns en bredare kravprofil på tjejer, de ska vara bra i skolan, se bra ut och ha många kompisar. Killar kan bete sig lite hur som helst och se ut lite hur som helst. Skolan i kombination med de här kraven gör att unga är mer stressade, säger Torbjörn Åkerstedt.

Flera reformer har de senaste åren genomförts i gymnasieskolan. 2011 infördes ett nytt betygssystem, systemet har beskyllts för att vara orättvist och godtyckligt. Torbjörn Åkerstedt säger att det kanske inte är utformningen av det nya betygssystemet i sig som stressar utan snarare att det just är nytt.

– Det är ett nytt system och en förändring, det bidrar till stress.

”Kan sällan reparera tabbar”

Gymnasieskolan är också kursutformad vilket innebär att betyg sätts på varje kurs och inte som tidigare i ett ämne, därmed mäts man kontinuerligt under de tre gymnasieåren. Detta kan bidra till stress menar Torbjörn Åkerstedt.

– Det har skett en gradvis förändring där man får slutbetyg redan i första ring. Man kan sällan reparera de tabbar som man har gjort i början, varje prov blir lite grann livsavgörande, säger Torbjörn Åkerstedt och fortsätter:

– Man har väldigt ofta prov. Varje betyg och kursavsnitt syns i betyget och ens framtid hänger på vad man gör första halvåret. Med den gamla läroverksplanen så kunde man misslyckas i början utan att det syntes i slutbetyget.

Dela med dig av dina erfarenheter om det nya betygssystemet

Är du lärare, elev eller förälder och har åsikter om det nya betygssystemet? Hör av dig till oss via Facebook, Twitter eller mejl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya betygssystemet

Mer i ämnet