Foto: TT

Gymnasieministern: Enskilda svackor ska inte avgöra betyg

Uppdaterad
Publicerad

Gymnasieminister Aida Hadzialic kommenterar nu kritiken mot de nya betygen på sociala medier och säger bland annat att regeringen nu börjar vidta åtgärder för detta.

– Unga människors prestationer ska baseras på en helhet. Enskilda svackor ska inte vara avgörande för betyget, säger hon till SVT Nyheter idag.

Den nya betygsskalan med fler steg ställer tuffare krav än den gamla. För att få tre av betygsstegen, A, C och E, måste eleven i dag ha nått alla kunskapskrav för det betyget. Det uppfattas av många elever som mycket tufft och har fått hård kritik, en kritik gymnasieminister Aida Hadzilic (S) själv mött.

– Det här är ett problem. Jag har rest från Umeå i norr till Malmö i söder och sett att elever i de klassrummen jag besökt framfört den här kritiken. Detta har jag tagit till mig som statsråd och bett utbildningsdepartementet att börja hantera den här frågeställningen.

Nya betygssystemet

– Vi ser till att elever belönas för det de kan. De ska inte bestraffas för det de inte kan. Enskilda svackor ska inte vara avgörande och det är en viktig signal till de svenska skolungdomarna, framförallt i dessa tider inför examen, säger hon.

Aida Hadzialic öppnar även för att lärarna ska få mer utbildning.

– Lärare ska få den kompetensutveckling de behöver för att kunna verkställa det nya betygssystemet. Det är en sak vi från politikens sida behöver ta till oss, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya betygssystemet

Mer i ämnet