David Pålsson, postdoktor i socialt arbete. Foto: SVT och Stina Stjernkvist/TT

Forskare riktar kritik mot HVB-hem efter femåringens dödsfall

Uppdaterad
Publicerad

Att placeras på institution kan vara mycket krävande för små barn, som behöver knyta an till en eller flera vuxna. Det säger forskaren Daniel Pålsson efter att en femåring som hittats död efter att ha avvikit från ett HVB-hem i Hagfors.

SVT Nyheter har i flera artiklar berättat om femåringen och Plateas kritiserade HVB-hem i Hagfors. Under onsdagen intervjuades Magnus Nordahl, sektionschef Barn och familj i Falun i Rapport:

– Vi gör alltid våra bedömningar om vi tror att olika insatser är lämpliga utifrån barns individuella behov. Verksamheten hade fortsatt tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg.

David Pålsson, postdoktor i socialt arbete, är en av de forskare som skrivit under en debattartikel i Dagens Nyheter där man kräver tydligare reglering och insyn krävs i HVB-vården.

Ovanligt att HVB-hem stängs

Han säger att det hör till ovanligheterna att HVB-hem stängs.

– Jag har bedrivit en del studier om tillsynen och tillståndsprövningen i Sverige och det tycks vara svårt att dra in tillstånd. Man gör det väldigt sällan. Därför jobbar man ofta med att förändra beteendet på hemmet om det brister.

David Pålsson berättar att han reagerade starkt när han fick höra att femåringen omkommit.

– Det är förskräckligt. Sedan blev jag också väldigt förvånad. Jag visste inte att så pass små barn placeras ensamma på HVB-hem och att det förekommer i Sverige i den här utsträckningen.

”Extra krävande för små barn”

Kommunen hävdar som sagt att man gör en bedömning kring vilka insatser som är lämpliga utifrån barns individuella behov, men enligt David Pålsson är HVB-hem inte en bra plats för små barn.

– Det är ganska väl belagt i forskningen att det är krävande att vara placerad i institutionsvård och att det är extra krävande för små barn, särskilt så om de är i förskoleåldern, säger han och fortsätter:

– Till stor del handlar det om att det är en miljö där det ofta är andra barn som är utagerande och har olika typer av problem, men också att det är vuxna som går på rullande schema. Det är inte en trygg… det är inte alltid en vuxen som har hand om barnet.

”På ett sätt har vi ju barnhem”

Varför är det här problematiskt?

– Därför att det finns forskning som tyder på att små barn har behov av nära anknytning till en eller ett par vuxna som tar hand om dem på daglig basis.

Varför har vi inte barnhem i Sverige?

– Alltså på ett sätt har vi ju barnhem. Däremot har vi haft en princip i det svenska systemet att små barn inte ska placeras på HVB, institutioner, barnhem eller vad man nu väljer att kalla det.

Hör av dig till våra granskande reportrar med ett mejl direkt till:
 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Femåringen som hittades död i Hagfors

Mer i ämnet