Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Carl Johan Sundberg om för- och nackdelarna med de nya pillren i klippet. Foto: Pontus Lundahl/TT

Forskare tar fram ”träningspiller”

Uppdaterad
Publicerad

Träning har massor av positiva effekter. Nu har forskning inletts på ett slags piller som ska ge vissa av de resultat som träning ger – utan att du faktiskt behöver träna. Men än ligger det långt fram i tiden.

Genom forskning på möss ska man nu se om ett piller kan efterhärma vissa av de positiva effekter som fysisk träning kan ge. Till exempel handlar det om bättre uthållningsförmåga och bättre blodsockerkontroll.

– Det skulle framför allt vara bra för människor som inte kan träna av olika skäl, till exempel om man är förlamad, säger Carl Johan Sundberg, läkare och professor vid Karolinska Institutet.

Det finns redan exempel på läkemedel som till viss del ger de effekter som träning ger. Nitroglycerin, som Alfred Nobel använde för dynamiten, leder till att man upplever mindre kärlkramp.

Skulle kunna ge cancer

Det läkemedel som forskarna nu försöker ta fram är inte ett mirakelmedel – det är i princip omöjligt för ett enda piller att återskapa alla träningens positiva effekter, säger Sundberg.

– Kanske 100 olika läkemedel skulle krävas för att uppnå det som fysisk aktivitet gör.

Dessutom skulle det kunna finnas en rad olika negativa biverkningar av ett eventuellt ”träningspiller”.

– I djurstudien har vi sett att djuren lättare utvecklar cancer. Ett läkemedel sprider sig i hela kroppen och kan ge oönskade effekter i andra delar av kroppen. Det skulle kunna handla om cancer eller högt blodtryck, säger Carl Johan Sundberg.

Låg sannolikhet – och om lång tid

Och det kan dröja länge innan ett sådant piller faktiskt blir verklighet.

– Sannolikheten är långt mindre än en procent, och det kan ta 15 år innan ett lyckat läkemedel når marknaden, säger Sundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.