Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Michael Tärnfalk, forskare i socialt arbete vid Uppsala universitet, är pessimistisk över utvecklingen kring den grova brottsligheten. Hör vad han anser behöver förändras för att bryta utvecklingen. Foto: SVT/TT

Forskaren om skjutningarna: Devisen om att oskyldiga inte drabbas håller inte

Uppdaterad
Publicerad

Flera gängrelaterade skjutningar har ägt rum i Sverige under de senaste veckorna. Senast i helgen skottskadades en kvinna och ett barn i en lekpark i Eskilstuna. Devisen om att oskyldiga inte drabbas av det gängkriminella våldet håller inte längre, menar Michael Tärnfalk som är forskare i socialt arbete vid Uppsala universitet.

Enligt Michael Tärnfalk måste man arbeta förebyggande och på flera olika nivåer för att komma till bukt med problemet där oskyldiga drabbas av gängvåldet.

– Dels på strukturell nivå med lagstiftningen, men man måste också få bort människorna som driver den här utveckligen. Det är inte så lätt, för så fort man får bort någon kommer det någon ny som vill ta den här personens plats. Men vi måste få bort dem för att kunna jobba förebyggande med de yngre som är på väg in i den här miljön, säger han.

Hör mer om Michael Tärnfalks syn på problematiken i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lekplatsskjutningen

Mer i ämnet