Bild släpps på misstänkt farkost

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten har släppt en bild på en misstänkt farkost. Bilden är en av tre observationer som ligger till grund för den ökade insatsen. Däremot vill försvaret inte säga något om den misstänkta farkostens nationalitet.

Konteramiral Anders Grenstad, ställföreträdande chef för Försvarsmaktens insatsledning, sade vid en presskonferens på försvarshögkvarteret att det är troligt att det pågår undervattensverksamhet.

– Operationen kommer att fortsätta, sade han.

Grenstad säger att målet är att kunna verifiera främmande undervattensverksamhet. Att man nu betecknar det hela som ”troligt” att det pågår är den näst högsta nivån efter en verifikation.

Tre iakttagelser

Grenstad sade att det har gjorts tre olika iakttagelser varav den senaste blev känd för Försvarsmakten klockan 10.15 på söndagen. Vittnen har fått rita skisser över vad de har sett.

Försvarsmakten släppte även en bild på ett misstänkt föremål som en privatperson tagit i Jungfrufjärden i södra delen av skärgården. Bilden kom in till Försvarsmakten under söndagsförmiddagen, men när den är tagen är inte känt.

– Han har sett något som är på ytan och efter att han tagit bilden sjunker den ner igen, säger Grenstad.

Anders Grenstad uppger att han inte fått någon information om en nödsignal i området, vilket rapporterats i medier tidigare. Uppgifterna om att en krypterad signal också fångats upp vill han inte kommentera.

Vill inte peka ut Ryssland

De iakttagelser som Försvarsmakten bedömer som trovärdiga har skett i Kanholmsfjärden, Nämdöfjärden och Jungfrufjärden. De har skett under fredagen och söndagen. Han nämnde även att iakttagelser under flera år i samma område har gett ett mönster.

– Detta är ett område av intresse för främmande makt.

Grenstad ville inte peka ut Ryssland som ansvarigt.

– Vi talar om främmande undervattensverksamhet.

Konteramiral Grenstad sade även att insatsen kommer att pågå ett tag till. Informationen som ligger till grund för operationen bedöms fortfarande som ”väldigt trovärdig”.

”Lång väg kvar”

Även om Anders Grenstad kunde berätta att det är troligt att det pågår främmande undervattensverksamhet i skärgården är det en lång väg kvar, anser Stefan Ring, militärstrategisk expert vid Försvarshögskolan.

– Vi har inte kommit så mycket närmare en situation där man kan gå ut och berätta att vad det här handlar om egentligen. Vilket land som bedriver undervattensverksamhet och vad man har gjort, säger han till TT.

– Han sade ju också att det inte är säkert att vi får några riktigt klara bekräftelser någonsin. Man rör sig fortfarande med indicier och den här typen av indikationer som han visade på bilden. De har ju inte något mer handfast att ta i.

Ring anser också att det var intressant att Försvarsmakten avfärdade uppgifterna om att ubåten skulle vara skadad och att det skulle varit någon form av nödsignalering.

– Jag har svårt att tro att de så tydligt skulle säga att det inte stämde om det ändå var så.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Insatsen i Stockholms skärgård

Mer i ämnet