Försvarsmakten har svarat om fler vapen till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Magdalena Andersson (S) utesluter inte ytterligare vapen till Ukraina. Regeringen har nu fått svar från Försvarsmakten om vad som mer kan skickas till Ukrainas militär.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina inleddes har Ukraina vänt sig till bland annat Sverige och vädjat om hjälp i form av olika krigsmateriel. Efter ett historiskt beslut fick Ukraina 5 000 pansarskott, 5 000 hjälmar, 5 000 kroppsskydd och 135 000 fältransoner av Sverige. Något som SVT tidigare kunnat berätta om bara till dels tillgodosett Ukrainas önskemål. 

Men Försvarsmakten har av försvarsminister Peter Hultqvist fått i uppdrag att se över vad Sverige kan bidra med ytterligare. Och Försvarsmakten bekräftar nu att man skickat en sådan lista till Försvarsdepartementet.  

”Svaret är inskickat till regeringen och vi inväntar nu deras beslut”, skriver Therese Fagerstedt, pressekreterare på Försvarsmakten i ett sms.

Enligt uppgift till SVT fick regeringen en ny lista med önskemål från Ukraina i början av mars. På den listan ska återigen pansarvärnsroboten Robot 57, som tagits fram av Saab och ett brittiskt företag, finnas. Likaså luftvärnsroboten 70/90 samt olika stridsvagnsminor bland annat.

På en pressträff tidigare i dag sa statsminister Magdalena Andersson att det kan bli aktuellt med fler leveranser.

– Jag utesluter inte ytterligare vapenstöd från Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.