Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör försvarsminister Peter Hultqvist om beskedet att man inte kommer längre i frågan om avlyssningen. Foto: Patrick Semansky/Henrik Montgomery/TT

Försvarsministern: Få svar från Danmark om spionaffären

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen informerade försvarsminister Peter Hultqvist riksdagens försvarsutskott om att han fått få svar från Danmark när det gäller spionaget mot svenska politiker och att det är dags att ”gå vidare”. Svaret imponerade inte på utskottsledamöterna.

– Det här räcker inte till, säger Mikael Oscarsson (KD).

Det var i slutet maj i år som SVT tillsammans med Danmarks Radio kunde avslöja att amerikanska militära underrättelsetjänsten NSA spionerat på svenska ledande politiker via danska internetkablar.

Försvarsminister Peter Hultqvist var då mycket kritisk mot hur Danmark agerat. I flera intervjuer med SVT sade han att han kräver att Danmarks regering ska berätta vilka svenska personer och företag som blivit avlyssnade. Men några konkreta svar från danska regeringen verkar ännu inte försvarsministern fått.

Idag informerade han riksdagens försvarsutskott om de kontakter man haft och att man inte kommer längre och att det är dags att ”gå vidare”.

– Mot bakgrund av den information vi fått från Danmark och USA genom de dialoger vi haft anser vi att vi nu kan gå vidare i olika försvars- och säkerhetspolitiska samarbeten, säger Peter Hultqvist. 

Inte nöjda

Men flera av utskottets ledamöter var inte nöjda med de svar försvarsministern gav.

– Jag delar inte den uppfattningen utan den här processen måste få fortsätta. Vi har kallat in försvarsministern flera gånger till försvarsutskottet utan att få något besked kring det som han sa han skulle leverera i våras. Och vi har fortfarande inte fått de här beskeden, säger försvarsutskottet ordförande Pål Jonson (M) som säger att utskottet kommer kalla ministern igen ifall alla svar uteblir.

Även utskottsledamoten Mikael Oscarsson (KD) var kritisk mot den bristfälliga informationen.

– Det finns för många frågetecken att reda ut, vad som hände under den här perioden för att kunna förstå också i framtiden. Så det här räcker inte till, säger Mikael Oscarsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.