Jamal El Haj och Fredrik Kärrholm Foto: Riksdagen/SVT

Förtalsutredning mot Fredrik Kärrholm (M) läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Förtalsutredningen mot riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm (M) läggs ner, bekräftar åklagaren i ett pressmeddelande.

Kärrholm anmäldes för grovt förtal av den socialdemokratiska riksdagsledamoten Jamal El-Haj.

”Det är mycket beklagligt. Att lögnen får segra är en förlust för det demokratiska samtalet och för samhället. Det betyder att det är öppet att grovt förtala någon i riksdagen”, skriver El-Haj på sin Facebook-sida.

Vice överåklagare Bengt Åsbäck vid särskilda åklagarkammaren bekräftar att han lagt ner förundersökningen om grovt förtal.

”Efter vissa inledande utredningsåtgärder anser jag inte längre att det föreligger ett tillräckligt uttalat samhällsintresse att åklagare driver förundersökningen vidare. Det kan också uttryckas så att åtal inte är påkallat från allmän synpunkt”, säger han i ett pressmeddelande.

Den moderata riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm utreddes för förtal efter att ha polisanmälts av Jamal El-Haj. Bakgrunden till anmälan är uttalanden från Kärrholm. I slutet av oktober skrev han ett inlägg på X, tidigare Twitter:

”Socialdemokraternas riksdagsledamot Jamal El-Haj är en säkerhetsrisk. Han har kopplingar till terrororganisationen Hamas och sprider desinformation.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.