Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under onsdagens partiledardebatt höll statsminister Ulf Kristerssons (M) ett uttalande om en av socialdemokraternas medlemmar, vilket upprörde Magdalena Andersson grovt. Foto: SVT Forum

Andersson nära tårar: ”Fruktansvärd anklagelse”

Uppdaterad
Publicerad

Magdalena Andersson (S) blev bestört efter Ulf Kristerssons (M) kommentar under partiledardebatten.

– Ulf Kristersson, anklagar du Jamal El-Haj för att vara en terrorromantiker?

Statsminister Ulf Kristersson (M) sade att det finns ”en viss terrorromantik” inom vissa socialdemokratiska kretsar. Han hänvisade till att S-ledamoten Jamal El-Haj deltog på en Palestina-konferens där utpekade Hamas-kopplade ska ha deltagit.

Det gjorde partiledaren Magdalena Andersson (S) upprörd.

Krig mellan Israel och Hamas

– Anklagar du Jamal El-Haj för att vara en terrorromantiker? Hans sons hustrus familj utplånades för några dagar sedan, sade hon och fortsatte:

– Det är en fruktansvärd anklagelse. Du är landets statsminister, hur kan du göra såhär?

Kristersson: Finns en svajighet

Efter debatten sade Ulf Kristersson till SVT Nyheter att det finns ”en svajighet” inom Socialdemokraterna och att partiet har frågor att besvara.

– Det finns olika situationer där socialdemokrater på olika håll inte varit tillräckligt tydliga i den extremt stora skillnaden i att ha olika uppfattningar om konflikten i Mellanöstern och den sortens uttryck som i praktiken hatar och hotar judar i Sverige.

Magdalena Andersson menar att Ulf Kristerssons agerande var ett ”lågvattenmärke för en svensk statsminister”.

– Vi är i ett läge nu när vi behöver en statsminister som dämpar spänningarna, som enar oss alla oavsett bakgrund – om vi är judar, muslimer eller svensk-palestinier.

Se replikskiftet i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet