Än så länge finns ingen prognos för när det kommer går att handla i samtliga Coops butiker. Foto: Hasse Holmberg/TT

Totalt 500 Coop-butiker väntas hålla öppet på onsdagen

Uppdaterad
Publicerad

Cirka 500 av Coops 800 butiker håller åter öppet, men kassahaveriet är långt ifrån över. Hundratals tekniker fortsätter arbetet med att få ordning på matjättens betalsystem.

Helgens it-attack har slagit hårt mot Coop som tvingades stänga majoriteten av sina 800 butiker på grund av att viruset låst det ordinarie kassasystemet.

Livsmedelskedjans arbete med att få i gång kassorna pågår fortfarande. Under måndagen och tisdagen har ett par hundra butiker kunnat öppna. Bland annat har Coop Mitt, som har butiker i Gästrikland, Hälsingland, Dalarna, Uppland och Västmanland, kunnat öppna alla sina butiker under dagen, enligt ett pressmeddelande.

Totalt har omkring 500 butiker kunnat öppna på onsdagsmorgonen, meddelar Coops presstjänst.

Den som vill veta om en specifik butik har öppet uppmanas att hålla utkik på butikens sociala medier eller kontakta affären direkt.

”En komplicerad apparat”

Hur lång tid det kommer att ta innan samtliga butiker är redo att välkomna sina kunder igen är däremot oklart. Taric Belqaid, presskontakt på Coop, berättar att it-tekniker arbetar dygnet runt, men att det inte finns någon prognos för när samtliga kassasystem kan vara uppdaterade.

– Vi jobbar i snabb takt, men det en komplicerad apparat eftersom teknikerna måste ta sig till varje enskild butik för att kunna uppdatera deras kassasystem.

Arbetar parallellt

Coop arbetar med två parallella spår för att butiker ska kunna öppna igen så snart som möjligt.

Utöver att tekniker tar tag i grundproblemet, det vill säga kassasystemen som behöver installeras om, handlar det om att ordna så att butiker kan erbjuda kunderna att betala med företagets egna app.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.