Senaste åren har allt fler drabbats av springmask i Sverige, men hur många det rör sig om är svårt att svara på då ingen statistik förs. Foto: Adobe Stock/TT

Fortfarande slut på medicin mot springmask

Uppdaterad
Publicerad

Fortfarande råder det brist på receptfri medicin mot springmask. I mitten av oktober skulle läkemedlet gå att köpa igen – men drabbade av plågan får vänta i några veckor till.

– Tillgången på läkemedel mot springmask är tyvärr bristfällig fortfarande, säger Eva Arlander på Läkemedelsverket.

Kliande känsla i baken kan vara ett tecken på att du har fått springmask. Senaste åren har allt fler drabbats av det i Sverige, men hur många det rör sig om är svårt att svara på då ingen statistik förs. Ökningen har i stället konstaterats bland annat genom antalet sökningar på nätet och försäljningssiffror för de läkemedel som finns tillgängliga.

Samtidigt som springmask har blivit vanligare så har den receptfria medicinen mot plågan tagit slut. Ända sedan i början av augusti har den receptfria medicinen varit helt slutsåld. Prognosen från företagen är att det ska gå att köpa den receptbelagda medicinen i slutet av oktober.

– Det receptfria kommer dock inte att gå att köpa igen förrän den 9 november, säger Eva Arlander, enhetschef på läkemedel i användning på Läkemedelsverket.

Inte helt tillbaka förrän i januari

Vill man köpa det större paketet med receptfri medicin mot springmask så måste man vänta ända till i januari 2019.

– Däremot väntas det receptbelagda finnas i butik redan i morgon, säger hon.

Exakt vilka apotek eller vart i landet det kommer gå att köpa det receptbelagda läkemedlet kan Läkemedelsverket inte svara på, inte heller varför springmaskmedicin blivit en bristvara.

En anledning till ökningen tros vara att barngrupperna blivit större. Det är framför allt just barn i förskoleålder som drabbas av springmask. Barnen sprider sedan den vidare via bland annat leksaker.

Får sälja utländska förpackningar

Läkemedelsverket har med anledning av det rådande läget beviljat företagen som tillverkar läkemedlet dispens för att sälja springmaskmedicin i utländska förpackningar, vilket inte görs vanligtvis.

– I bristsituationer kan man ansöka om att sälja i utländska förpackningar. Så jag hoppas att företagen tar in läkemedel till Sverige från andra länder, säger Eva Arlander.

Fakta om springmask

Springmask är en vanlig men ofarlig tarmparasit. Det tydligaste symtomet är att det kliar i rumpan, framför allt på kvällen och på natten.

Behandlingen består av receptfritt läkemedel och att tvätta sig varje dag. Springmask är vanligast hos barn, men även vuxna kan få springmask.

Du får i dig springmaskens ägg via munnen. Sedan utvecklas äggen till larver i magsäcken som sedan blir maskar i tarmen. Maskarna tar sig sedan ner till ändtarmen – där de lägger äggen utanför ändtarmsöppningen.

Springmasken kan hålla sig vid liv under 2-3 veckor i kläder, sängkläder, mattor, damm och i husdjurens päls.

Källa: Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.