Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tobias Billström (M), Rikard Larsson (S), Annika Hirvonen Falk (MP).

Fortsatt oenighet kring migrationspolitiken: ”Alla måste ta ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen samlades riksdagens Migrationskommitté för att en sista gång försöka nå enighet kring den nya migrationspolitiken – men med föga framgång.
Hur den nya lagstiftningen ska se ut är fortfarande oklart och motsättningarna mellan partierna kvarstår.

Kommittén kommer inte att presentera något helhetsförslag. I stället lägger man fram en rad enskilda förslag som det finns hoppande majoriteter bakom. Det enda parti som står bakom kommitténs alla förslag är Socialdemokraterna.

– Jag tycker att det är bra förslag. Det gör att vi kan får en lagstiftning som fortsatt är stram men ändå tar ansvar för dem som söker skydd. Jag beklagar att vi inte kunde nå en bred politisk enighet kring helheten men skulle säga att det finns uppslutning kring många av förslagen, säger Rikard Larsson (S) till SVT efter mötet.

Moderaterna är inte nöjda

Moderaterna har tillsammans med SD och KD drivit på för en betydligt tuffare asylpolitik, men inga av partiets förslag finns med i betänkandet.

– Det kommer komma fler asylsökande, det står tydligt och klart i konsekvensanalysen, och beviljas fler upphållstillstånd. Grunden läggs för en fortsättning på den misslyckade migrations- och integrationspolitik som vi tyvärr lider i sviterna av i det här landet, säger Tobias Billström (M).

Även Miljöpartiet har satt sig på tvären men av motsatt skäl. Partiet menar att förslaget är inhumant och riskerar att leda till att integrationen försämras och att barn blir lidande.

– Min förhoppning är fortfarande att vi ska nå en överenskommelse som är human. Man ska komma ihåg att den tillfälliga lagen kom i ett exceptionellt läge nu är vi i ett motsatt läge där rekordfå söker asyl, säger MP:s företrädare Annika Hirvonen Falk.

”Kommer göra allt vi kan”

Senast den 14 augusti ska migrationskommittén presentera sitt förslag. Den nuvarande tillfälliga lagen löper ut i juli nästa år och om ingen ny lagstiftning är på plats då börjar den gamla, mer generösa lagstiftningen, åter att gälla.

– De partier som tycker att det viktigt att den gamla och generösare lagen inte kommer tillbaka har också ett ansvar att se till att detta betänkande blir en lagstiftningen, säger Rikard Larsson.

– Vi kommer att göra allt vi kan för att det ska komma en ny lag på plats, fortsätter han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer