Foto: NRK

Fortsatt svåra förhållanden vid sökinsatsen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Troms ska under torsdagsmorgonen hålla stabsmöte för att planera den fortsatta sökinsatsen efter de fyra personer som saknas i norska fjällen.

– Vi måste värdera ur ett säkerhetsperspektiv när vi kan få in räddningsmanskap i lavinområdet, säger insatsledaren Kåre Munkbold till SVT Nyheter.

De fyra personerna, en svensk kvinna och tre män från Finland, anmäldes försvunna under onsdagseftermiddagen. De befann sig då vid fjälltoppen Blåbärsfjället på 1 400 meters höjd, och det befaras att de kan ha dragits med i en lavin.

Svåra väderförhållanden gjorde att sökinsatsen avbröts runt 22-tiden på onsdagen och det riskerar att bli fortsatt problematiskt på torsdagen.

FÖRSVUNNA SKIDÅKARE I NORGE

– Här i Tromsö är det snö, vind och dålig sikt, men vi ska få en rapport om hur vädret är vid foten av fjället, säger Kåre Munkbold vid polisen i Troms polisdistrikt till SVT.

På sitt Twitterkonto skriver polisen att det är betydande risk för snöskred under dagen.

”Sikten måste vara bra nog”

Klockan elva på torsdagen ska norsk polis hålla presskonferens i polishuset i Tromsö. På torsdagsmorgonen håller polisen stabsmöte och pratar med meteorologer för att planera dagens sökinsats. Förhållandena är sådana att räddningspersonalen inte kan ta sig till fots in i sökområdet, utan måste flygas in med helikopter.

– Det ligger högt och är svårtillgängligt. Sikten måste vara bra nog för att helikoptrarna ska kunna flyga, i går kunde de inte ta sig tillräckligt lågt, säger Kåre Munkbold.

Personerna som saknas ska ha haft med sig lavinsändare, men även där gäller det att helikoptrarna måste kunna flyga lågt nog för att det ska vara möjligt att fånga upp signalen.

De försvunna personerna observerades senast vid 14-tiden på onsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FÖRSVUNNA SKIDÅKARE I NORGE

Mer i ämnet