Kropp hittad efter lavin i Norge

Uppdaterad
Publicerad

En av de fyra skidåkare som omkom i en lavin i Tamokdalen utanför norska Troms har hittats. En kropp har grävts fram ur snömassorna.

– Vi var ganska säkra på var den ena personen låg, säger John-Kåre Granheim, insatsledare för sökoperationen i Tamokdalen, till Yle.

En svensk kvinna och tre finländska män omkom i lavinen den 2 januari.

Arbetet med att säkra området och en landningsplats för en helikopter är klart, och under onsdagsförmiddagen inleddes insatsen för att få fram kropparna.

FÖRSVUNNA SKIDÅKARE I NORGE

Bara timmar senare fann räddningsarbetarna kroppen efter en av de försvunna skidåkarna.

– Personen transporterades ner från fjället med en helikopter och fördes sedan vidare till Tromsö med en bårbil, säger insatschef John-Kåre Granheim till NRK.

Räddningsarbetarna hade fått GPS-markeringar på var personen skulle finnas. Enligt finländska YLE har de GPS-markeringar på ytterligare två platser. På grund av problem med ljus, sikt och vind avbröts insatsen däremot i förtid. Den återupptas först klockan 9 på torsdag morgon.

Gräver för hand

Utgrävningen efter de saknade görs för hand och beskrivs som den mest riskfyllda delen av insatsen.

Samtidigt har insatsen hela tiden försvårats av det svåra väderförhållandena. Förutom polisen är även Röda Korset och militären på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FÖRSVUNNA SKIDÅKARE I NORGE

Mer i ämnet