Foto: Marianne Løvland/TT

29-årig Uppsalabo antas död i norska fjällen

Uppdaterad
Publicerad

Norska polisen har i ett pressmeddelande skrivit att man nu utgår från att de fyra skidåkare som försvann i norska fjällen förra veckan har omkommit. En av de fyra är en 29-årig kvinna – hemmahörande i Uppsala.

Den norska polisen har gett upp hoppet om att hitta de fyra personer som försvann i Troms vid liv. De tre männen och en kvinna som alla är i 30-årsåldern försvann på väg mot Blåbärsfjället i Tamokdalen vid 14-tiden på onsdagen. En större lavin hade observerats i området där gruppen försvann. En av de fyra är en 29-årig kvinna hemmahörande i Uppsala.

– Det är en väldigt krävande situation för dem anhöriga och för alla som är inblandade, säger Astrid Nilsen, polischef i Troms polisdistrikt.

FÖRSVUNNA SKIDÅKARE I NORGE

Via ett pressmeddelande tackar kvinnans anhöriga de norska myndigheterna för den hjälp och stöd de fått:

”[...] Vill de anhöriga tacka räddningsmanskapet, vårdpersonal, polisen och det lokala kristeamet för de fantastiska insatser de gjort och fortsätter göra. Anhöriga vill även rikta ett varmt tack till Balsfjord kommune för det fina bemötandet.”

Kartan visar Blåbærfjellet i Tamokdalen. Lavinområdet är markerat rött. Den vanliga vandringsleden är markerad blå. Foto: Norska polisen/SVT

Fortsätter sökinsatsen

Sökinsatsen har tidigare försvårats av de dåliga väderförhållandena i området. Norska polisen har tidigare sagt till SVT att de hoppas kunna hitta alla fyra – dock inte vid liv.

– Polisen kommer att göra det som går för att lokalisera och gräva fram de fyra som vi antar är omkomna. Men att statusen på uppdraget har ändrats ger oss mer tid för värdering av säkerhetsläget, säger Morten Pettersen vid norska polisen.

Sökinsatsen har pågått sedan gruppen försvann i onsdags, men har fått avbrytas flera gånger på grund av mörker och dåligt väder.

Kvinnans anhöriga är underrättade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FÖRSVUNNA SKIDÅKARE I NORGE

Mer i ämnet