• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Kartan visar Blåbærfjellet i Tamokdalen. Lavinområdet är markerat rött. Den vanliga vandringsleden är markerad blå. Foto: Polisen Troms

Så ser planen ut för att hitta de fyra personer som befaras omkomna i lavinen i Nordnorge

Uppdaterad
Publicerad

På måndag kommer norsk polis att ha ett möte för att bestämma planen för att hitta den svenska kvinna och de tre män från Finland som saknas sedan i onsdags i fjällområdet nära Troms i Nordnorge. Då blir sökinsatsen inriktad på att hitta omkomna, säger norsk polis till SVT Nyheter på lördagen.

– Klockan åtta på måndag ska det vara ett möte om de fortsatta aktiviteterna, säger Reinert Johansen, operationsledare i Troms polisdistrikt.

Norsk polis utgår ifrån att de fyra som saknas har omkommit. Därför övergår arbetet från en räddningsoperation till en sökoperation. 

FÖRSVUNNA SKIDÅKARE I NORGE

Operationen avbröts

På fredagen gjordes försök att flyga in lavinhundar och räddningspersonal i lavinområdet, men polisen avbröt operationen på grund av väderförhållandena.

Nu avvaktar polisen till på måndag att bestämma den nya planen. Tre viktiga delar är klara.

– Det kommer att vara sökmanskap och sökhundar. Man vill också söka med helikopter. säger Reinert Johansen.

Det krävs dock bättre väderförhållanden under en lägre period för att kunna inleda den nya sökoperationen, och därmed kunna föra in och ut räddningspersonal från lavinområdet.

– Det kommer en ny plan och den beror på väderförhållandena i området.

Kartan visar Blåbærfjellet i Tamokdalen. Lavinområdet är markerat rött. Den vanliga vandringsleden är markerad blå. Foto: Polisen Troms

Lavinsökare

Polisen har tidigare sökt av lavinområdet i Tamokdalen med hjälp av sjukvårdens ambulanshelikopter. Sökningen gav träff på två signaler från olika lavinsändare, uppger polisen. 

Det har även varit förberett att söka efter mobilsignaler. Men sedan torsdag kväll finns det inte längre signaler från mobiltelefoner i området, uppger polisen i Troms.

Operationsledaren Reinert Johansen säger att polisen har inte har inte någon position för de fyra som befaras omkomna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FÖRSVUNNA SKIDÅKARE I NORGE

Mer i ämnet