Foto: SVT

Norska polisen avbryter sökandet efter de saknade i Troms

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Norge har gett upp hoppet om att den svenska kvinna och de tre män från Finland som saknas i fjällområdet Troms fortfarande lever. Under fredagseftermiddagen kom beskedet att sökandet nu avbryts på grund av svåra väderförhållanden.

Den norska polisen har gett upp hoppet om att hitta de fyra personer som försvann i Troms vid liv. De tre männen och en kvinna som alla är i 30-årsåldern försvann på väg mot Blåbärsfjället i Tamokdalen vid 14-tiden på onsdagen. En större lavin hade observerats i området där gruppen försvann.

Efter en två dagar lång sökinsats meddelade polisen på fredagseftermiddagen att man inte tror att de fyra fortfarande lever.

FÖRSVUNNA SKIDÅKARE I NORGE

– Vi letar nu efter omkomna, säger polisen under en presskonferens.

Vid 17.20-tiden på fredagseftermiddagen kom beskedet att sökinsatsen nu avbryts på grund av de svåra väderförhållandena. Först på måndag kommer insatsen att återupptas, givet att vädret tillåter det.

– Vi är redo att dra igång operationen så fort vädret tillåter det, säger Astrid Nilsen, chef för polisen i Troms, i ett pressmeddelande.

”Omöjligt att överleva”

Det var under fredagsförmiddagen som polisen plockade upp signaler från två olika lavinsändare under snömassorna. Det är anledningen till att man inte tror att de fyra personerna har överlevt.

– Det finns ingen kunskap eller forskning som säger att det är möjligt att överleva nästan två dygn begravd i en lavin, säger läkare Mads Gilbert som var med vid pressträffen.

Alla fyra hade på sig sändare när de försvann. Man ska nu försöka lokalisera en mer exakt plats för signalerna och de två saknade som inte har hittats, bland annat med hjälp av hundar, rapporterar NRK.

”Har mer tid”

Polisen hoppas fortfarande kunna hitta alla fyra.

– Polisen kommer att göra det som går för att lokalisera och gräva fram de fyra som vi antar är omkomna. Men att statusen på uppdraget har ändrats ger oss mer tid för värdering av säkerhetsläget, säger Morten Pettersen vid norska polisen.

Sökinsatsen har pågått sedan gruppen försvann i onsdags, men har fått avbrytas flera gånger på grund av mörker och dåligt väder.

– För alla som har varit med på den här stora insatsen är det en blytung dag, men det kan inte jämföras med den smärta och situation som de fyra familjer, nära och kära befinner sig i. Det kan vi bara ana omfånget av, säger Mads Gilbert på fredagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FÖRSVUNNA SKIDÅKARE I NORGE

Mer i ämnet