Norska polisen: För farligt att skicka in folk i skredområdet Foto: Marita Andersen/NRK

Norsk polis: Inte försvarbart att skicka in markpersonal

Uppdaterad
Publicerad

Besvärliga väderförhållanden och hög lavinfara gör det svårt att återuppta sökandet efter de fyra personer, varav en svensk kvinna, som saknas i de norska fjällen.

Sökandet efter de saknade personerna, en svenska och tre män från Finland, lär inte kunna återupptas förrän på fredagen, uppger norsk polis på en presskonferens på torsdagsförmiddagen.

– Det primära är att kunna skicka in helikoptern i området. Vi är beroende av bra flygväder men som prognosen ser ut nu är den möjligheten liten, säger Morten Pettersen, stabschef i Troms polisdistrikt.

FÖRSVUNNA SKIDÅKARE I NORGE

De fyra saknade observerades senast vid 14-tiden på onsdagen. En svensk man som var en del av sällskapet, men skildes från de andra fyra, anmälde dem försvunna. Då befann de sig vid Blåbärsfjället i Tamokdalen på 1 400 meters höjd. Polisen befarar att de dragits med i en stor lavin och uppger att man har sett skidspår som gick in i skredområdet, men inga som går därifrån.

Stor lavinfara

Svåra väderförhållanden tvingade polisen att avbryta räddningsarbetet på onsdagskvällen och de problemen består. Lavinfaran är fyra på en femgradig skala och det snöar i området vilket gör att sikten är dålig.

– Det är inte försvarsbart att skicka in markpersonal förrän lavinfaran har minskat. Det är mycket snö i området ovanför skredet, säger Morten Pettersen.

Räddningsoperationen utgår från att de saknade är i livet, men situationen är svår för alla inblandade säger Bård Rannestad, överläkare på Nordnorges universitetssjukhus.

– Möjligheten att överleva minskar för varje minut som går. De har saknats i många timmar och det viktiga nu är att få reda på var de befinner sig. Men det är viktigt att understryka

Polisen uppger att man är i löpande kontakt med de saknades anhöriga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FÖRSVUNNA SKIDÅKARE I NORGE

Mer i ämnet