De försvunna personerna befann sig på bergsområdet Blåbærfjellet enligt norska polisen. Foto: NRK/SVT

Svensk kvinna saknas i norska fjällen

Uppdaterad
Publicerad

En svensk kvinna och tre finländska män saknas fortfarande i fjällen i Troms i Norge. En stor söksinsats med både polis, militär och frivilliga har pågått i fjällområdet både från luften och nere på marken under eftermiddagen och kvällen.

– Det är så pass dåligt väder att vi måste avbryta sökinsatsen, säger Morten Augensen, insatsledare vid Troms polisdistrikt till SVT Nyheter vid 22.30-tiden.

Med risk för fler utlösande laviner och försämrade väderförhållande avbröts sökandet runt 22-tiden på onsdagen och är nu uppskjuten tills vidare. Sökarbetet väntas återupptas någon gång under torsdags morgon, meddelar polisen i Troms för SVT Nyheter vid 04.30-tiden.

De fyra personerna, en svensk kvinna och tre finländska män, blev sist observerade runt 14-tiden på onsdagen i fjällområdet Tamokdalen i Nordnorge, enligt norska lokaltidningen Nordlys.

FÖRSVUNNA SKIDÅKARE I NORGE

Gruppen befann sig vid fjälltoppen Blåbærfjellet som ligger på över 1 400 meter höjd, och anmäldes försvunnen efter en svensk man tappat kontakten med sitt sällskap. Han vistades då på 1 000 meters höjd.

– Han var orolig när han inte fått kontakt med dem på telefon och det hade gått en del snöskred i området, säger Morten Augensen till SVT Nyheter.  

En stor skara människor har deltagit i sökarbetet, både i forma av frivilliga privatpersoner och personal från Röda korset, räddningstjänsten, militären, polisen, samt räddningshundar. Men på grund av bland annat dålig sikt gick det inte att fortsätta inpå natten.

– Det råder fortfarande stor lavinfara i området. Därför kan vi inte sätta in sökare på marken, det är helt enkelt för farligt, säger Morten Augensen.

Under kvällen har bland annat en ambulanshelikopter sökt av ett stort område flera gånger utan framgång.

Polisen har noterat skidspår i området, men är inte säkra på om det kommer ifrån de försvunna personerna.

40-50 personer i beredskap

Så fort vädret tillåter drar sökarbetet igång igen.

– V i har 40-50 man i beredskap som är tillgängliga på kort varsel, säger Morten Augensen.

– Vi hoppas fortfarande att de har lyckats ta sig ner från fjället.

Området Blåbærfjellet, som är 300 meter brett och beräknas till att vara 500-600 meter långt har drabbats av flera mindre laviner, och även ett större snöskred har observerats, rapporterar norska NRK.

Trots tuffa väderförhållanden med kalla temperaturer och svåråtkomlig terräng på tusen meters höjd, har många visat stort intresse att delta i sökandet efter efter de fyra.

– Det är ett stort område med krävande terräng. Ganska många personer finns på plats och vi har också en en räddningshelikopter från Finnmark och en av försvarets helikoptrar i beredskap, säger han.

Räddningshelikoptern kom enligt norska medier fram vid 20-tiden.

Flera laviner i området

Hur stora lavinerna har varit är svårt att svara på i nuläget.

– Det kan vara både större och mindre och laviner, men även om de inte är jättestora kan de vara farliga, säger Morten Augensen.

Norska VG skriver att en helikopter ska söka efter de saknade med hjälp av deras lavinsändare. Enligt räddningsledningen ska de ha haft lavinsändare med sig och helikoptern har utrustning för att fånga upp dessa signaler.

Rättelse

Enligt initiala uppgifter rörde det sig om fyra saknade svenskar. Men enligt norska polisen rör det sig om en svensk kvinna och tre finländska män.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FÖRSVUNNA SKIDÅKARE I NORGE

Mer i ämnet