Riksdagsledamoten Hanif Bali (M). Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Förundersökning inledd mot riksdagsledamoten Hanif Bali

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) har polisanmälts, bland annat av samma minderåriga flicka som har anklagat honom för sexuellt olämpligt beteende.

Nu har Särskilda åklagarkammaren beslutat att inleda en förundersökning om misstänkt utnyttjande av barn för sexuell posering.

Under onsdagen inkom en polisanmälan mot den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali gällande försök till utnyttjande av barn för sexuell posering. Sedan dess har flera anmälningar inkommit till polisen. En av dem har gjorts av flickan som det rör.

Nu har åklagaren inlett en förundersökning, något Expressen var först att rapportera om.

– Det har inkommit flera polisanmälningar mot riksdagsmannen och jag har beslutat att inleda förundersökning gällande en av anmälningar för brottet utnyttjande av barn för sexuell posering, säger Maria Sterup, chefsåklagare på Särskilda åklagarkammaren, i ett pressmeddelande.

Sterup vill med hänvisning till att förundersökningen fortfarande är i ett tidigt skede inte lämna någon mer information, detaljer kring misstankarna eller kommentera närmare vilka anmälningar som har gjorts.

Nekar till anklagelserna

Riksdagsledamoten Hanif Bali har utretts internt i Moderaterna efter anklagelserna om sexuellt olämpligt beteende rörande kontakter med en minderårig flicka. Enligt SVT:s källor var hon 15 år när hon kom i kontakt med honom. Under torsdagen meddelade partisekreterare Gunnar Strömmer (M) att man pausar utredningen då ”ord står mot ord”, och i stället rekommenderar att processen går vidare rättsligt.

Hanif Bali själv nekar till anklagelserna som har riktas mot honom. Han har i veckan skrivit ett inlägg på Facebook där han tillbakavisar alla påståenden. Bali uppger även att han har gott om bevis som visar att han är oskyldig till det han anklagats för.

”Detta har varit det värsta jag blivit utsatt för. Jag uppmanar personen som riktar dessa anklagelser mot mig att göra en polisanmälan så jag får möjlighet att rentvå mig”, skriver han också.

På fredagsmorgonen meddelade podden ”God ton”, som Bali medverkar i, att veckans avsnitt är inställt. Senare på dagen kom också besked om att han tar time out från politiken.

SVT söker Hanif Bali för en kommentar.

Vad innebär utnyttjande av barn för sexuell posering?

Enligt lagen innebär utnyttjande av barn för sexuell posering att någon ”främjar eller utnyttjar” ett barn under 15 år för sexuell posering. Det kan till exempel handla om att försöka få någon att posera naket på sociala medier.

Brottet kan leda till böter eller fängelse i högst två år.

Detsamma gäller den som begår en sådan gärning mot ett barn som fyllt femton men inte 18 år, om ”poseringen är ägnad att skada barnets hälsa eller utveckling”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.