”Vi välkomnar kritiska synpunkter och förslag till förbättringar”, säger Moderaternas organisationschef Karin Juhlin. Arkivbild på Moderaternas partikansli i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

M om kritiken: ”Vi behöver kontinuerligt utvärdera”

Uppdaterad
Publicerad

Flera kvinnor riktar kritik mot Moderaternas rutiner för att utreda sexanklagelser mot egna partimedlemmar.

Nu svarar M och uppger att bland annat ett förslag på en uppdaterad etisk policy ska läggas fram på partistämman i höst.

”Vi välkomnar kritiska synpunkter och förslag till förbättringar”, säger Moderaternas organisationschef Karin Juhlin.

SVT Nyheter kunde på torsdagen berätta att Moderaternas interna utredningsrutiner av sexanklagade partimedlemmar kritiseras för att omgärdas av ”tystnadskultur och svågerpolitik”.

Flera kvinnor, som SVT Nyheter har talat med, vittnar bland annat om brister och svårigheter att få insyn i det interna arbetet kring den tidigare toppmoderaten Torbjörn Tegnhammar i Skåne, som nyligen avgick efter ha polisanmälts för sexuellt ofredande.

Nu kommenterar Moderaterna uppgifterna.

”Personers upplevelse av processen, information och återkoppling är väldigt viktig och det är något som vi kontinuerligt behöver utvärdera och jobba med”, Moderaternas organisationschef Karin Juhlin i en skriftlig kommentar.

”Hanterar utredningar skyndsamt”

De kvinnor SVT har pratat med kritiserar även utredningsarbetet i fallet Torbjörn Tegnhammar för att dra ut på tiden. De vill nu se en förändring för hur framtida utredningar sköts.

”Vi hanterar utredningar skyndsamt men det är också viktigt att de görs noggrant. Jag har full förståelse för att det kan finnas berörda som kan känna frustration för att det inte går snabbare, men det är också viktigt att tid ges för att vi ska kunna samtala respektfullt med alla som tar kontakt och med andra personer som kan bidra med relevanta uppgifter”, säger Karin juhlin, och betonar att partiet själva inte gör rättsutredningar.

Planerar uppdatera etisk policy

Enligt Karin Juhlin är frågorna viktiga för partiet, vilket 2017 resulterade i att det egna värdegrundsinitiativet M2 lanserades.

Närmast väntas ett förslag, som just nu utvärderas, lämnas om att inrätta en visselblåsarfunktion.

”På partistämman i höst kommer partistyrelsen även lägga fram förslag till uppdaterad etisk policy samt att ett jämställdhetsbokslut ska presenteras på varje stämma framöver”, säger Karin Juhlin.

”Det här är viktiga frågor för Moderaterna, och vi välkomnar kritiska synpunkter och förslag till förbättringar”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer