Erik Sandström arbetar inte längre kvar på Arbetsförmedlingen, där han var direktör för avdelningen AF Direkt. Foto: SVT/Arbetsförmedlingen

Förundersökning nedlagd om kritiserade webbtjänsten Jobskills

Publicerad

Förundersökningen om eventuellt brott i samband med lanseringen av Arbetsförmedlingens kritiserade webbtjänst för asylsökande har lagts ned. Ett misstänkt brott mot tystnadsplikten har hunnit preskriberas. Samtidigt får hanteringen hård kritik.

2018 lanserades tjänsten Jobskills för arbetsgivare. De fick därmed möjlighet att söka arbetskraft bland de tusentals asylsökande som registerat sina uppgifter i Jobskills.

Men SVT kunde visa att tjänsten också skulle kunna utnyttjas för flyktingspionage, och tjänsten tvärstoppades av Arbetsförmedlingen. Efter en juridisk utredning kunde Jobskills öppnas igen, men med kraftiga begränsningar och varningar.

Kritiserade satsningen Jobskills

I fjol lät Arbetsförmedlingen en advokatbyrå utreda om myndigheten brutit mot offentlighetslagstiftningen genom att göra de asylsökandes uppgifter tillgängliga för arbetsgivarna.

Svaret blev ja, men frågan om det personliga ansvaret lämnades vidare till Statens ansvarsnämnd. Nämnden valde i fjol att anmäla dåvarande toppchefen Erik Sandström till åklagare, som startade en förundersökning om misstänkt tjänstefel och brott mot tystnadsplikten.

Men det kommer inte att bli något åtal. Förundersökningen har lagts ned, vilket åklagaren motiverar på två sätt:

  • Ett eventuellt tjänstefel skulle vara så lindrigt att det inte är brottsligt.
  • Det eventuella brottet mot tystnadsplikten har hunnit preskriberas.

Kritiken: ”Ett arbetsledningsproblem”

Erik Sandström skriver till SVT att det är skönt att förklaras frikänd, men att han hoppats att åklagaren uttryckligen skulle ha förklarat honom oskyldig i stället för att bara lägga ned utredningen. (Hela kommentaren nedan.)

Sandström har varit i kontakt med advokat Conny Larsson, som har lång erfarenhet av it-rätt och är kritisk mot Arbetsförmedlingens hantering av ärendet.

– Erik Sandström har inte brutit mot några instruktioner. Därmed är det ett arbetsledningsproblem, man har inte talat om för honom vad han får och inte får göra.

– Det verkar som att man velat hitta en syndabock.

Varken åklagaren Lucas Eriksson eller Arbetsförmedlingens nuvarande ledning vill ge några ytterligare kommentarer om den nedlagda förundersökningen.

I höstas köptes Erik Sandström ut från Arbetsförmedlingen, där han jobbat direkt under dåvarande generaldirektör Mikael Sjöberg, som lämnade sitt uppdrag i december.

Hela kommentaren från Erik Sandström:

”Det är givetvis skönt att bli förklarad frikänd. Men jag hade hoppats på att åklagaren uttryckligen skulle förklara mig oskyldig istället för att lägga ned åtalet. Anledningen till att lägga ned åtalet var ju att det jag var misstänkt för endast var av mindre betydelse samt att det var preskriberat. På det sättet ser det ut som att jag bara kom undan på grund av formella skäl. Nu har jag själv rådfrågat juridisk expertis för att få reda på om något i mitt agerande har varit i strid med lagen och det enkla svaret är att jag visserligen har gått väldigt fort fram men inte på något sätt brutit mot lagen eller arbetsgivarens instruktioner. Det är skönt för mig att höra och det borde ge råg i ryggen till alla dem som följer i mina fotspår.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserade satsningen Jobskills

Mer i ämnet