Trots interna varningar och beslut utredde Arbetsförmedlingen inte om tjänsten följde lagen. När utredningen till slut gjordes, efter SVT:s frågor, så ledde det till stora förändringar. Foto: SVT/skärmdump jobskills.se

Toppchef utreds för brott – nu köps han ut för 1,5 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Polis och åklagare utreder just nu om en av Arbetsförmedlingens toppchefer begått brott vid lanseringen av en webbtjänst för nyanlända. Nu köps chefen ut från myndigheten – till en kostnad av 1,5 miljoner. Uppgörelsen har gjorts direkt med generaldirektör Mikael Sjöberg, som inte vill kommentera ärendet.

Erik Sandström har varit en av myndighetens toppchefer, och som direktör för det verksamhetsområde som kallas Direkt är han ansvarig för flera digitala storsatsningar.

2016 visade SVT hur en 100-miljonerssatsning på en ny hemsida misslyckats – samtidigt som både tidsplanen och budgeten utökats.

Kritiserade satsningen Jobskills

Sedan i sommar utreder polis och åklagare om Erik Sandström gjort sig skyldig till brott mot tystnadsplikten i samband med lanseringen av webbtjänsten Jobskills, som skulle hjälpa nyanlända närmare arbetsmarknaden men som fick hård kritik efter SVT:s granskning. (Se faktaruta.)

Erik Sandström har de gångna månaderna haft ett tillfälligt uppdrag att jobba med reformeringen av Arbetsförmedlingen, och nu står det alltså klart att han inte kommer tillbaka till sitt ordinarie toppjobb.

HR-chefen: Vet inte bakgrunden

Myndigheten förklarar utköpet med ett skriftligt uttalande: ”Erik Sandström, tidigare direktör för VO Direkt, har den senaste tiden ingått i den grupp som haft som uppdrag att förbereda för en reformering av Arbetsförmedlingen inom ramen för januariavtalet.

I och med att arbetet i ett senare skede övergår till ett genomförande upphör nu Erik Sandströms uppdrag och med det är han och arbetsgivaren överens om att anställningen avsluta”.

När SVT frågar HR-chef Lena Haddad varför Sandström inte helt enkelt går tillbaks till sin ordinarie tjänst som direktör, så säger hon att hon inte vet. Avtalet har tecknats direkt med generaldirektör Mikael Sjöberg, som avböjer att kommentera uppgörelsen.

”Ser fram emot att göra annat”

Uppgörelsen ger Erik Sandström ett avgångsvederlag på tolv månadslöner, drygt 1,5 miljoner.

Erik Sandström skriver i en kommentar till SVT att ”Jag har gillat att jobba med att förnya Arbetsförmedlingen men efter drygt 6 år ser jag nu fram emot att få göra något annat”.

Övriga frågor hänvisar han till myndighetens ledning.

Fakta: Granskningen av Jobskills

Jobskills är en webbtjänst som ska hjälpa nyanlända närmare jobb. I fjol visade SVT att den kunde användas för flyktingspionage, och att Arbetsförmedlingen trots interna larm och beslut inte utrett om den följde lagen.

Jobskills stoppades, och återlanserades med kraftiga begränsningar, bland annat att Arbetsförmedlingens egen personal inte får använda tjänsten eller ta fram data över användningen.

Efter en intern anmälan utreddes ansvarige chefen Erik Sandströms agerande i somras av en advokatfirma, som kom fram till att myndigheten brutit mot sekretesslagstiftningen när man gjort de nyanländas uppgifter tillgängliga för arbetsgivare genom Jobskills. Frågan om Sandströms personliga ansvar skickades vidare till Statens ansvarsnämnd, som gjorde en så kallad åtalsanmälan till åklagare som sedan i somras leder en förundersökning om misstänkt brott mot tystnadsplikten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserade satsningen Jobskills

Mer i ämnet