I mitten av september gjordes flera polisanmälningar riksdagsledamoten Hanif Bali (M). Nu har förundersökningen lagts ner. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Förundersökningen mot Hanif Bali läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Förundersökningen mot den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali läggs ned, meddelar Åklagarmyndigheten.

– Jag anser inte att de aktuella bilderna utgör sexuell posering, säger chefsåklagare Maria Sterup.

Särskilda åklagarkammaren beslutade på fredagen att lägga ner förundersökningen mot Hanif Bali (M). Åklagaren konstaterar att inget brottsligt har begåtts och ansåg sig inte ens behöva hålla förhör med Bali.

Det var i mitten av september som det i medier framfördes anklagelser om att riksdagsledamoten skulle ha försökt förmå en ung flicka att skicka nakenbilder på sig själv till honom. Flera polisanmälningar gjordes. Bland annat inkom en anmälan om misstanke om brottet utnyttjande av barn för sexuell posering och åklagaren inledde en förundersökning i det ärendet.

”Inte nakenbilder”

– Jag har förhört målsäganden som beskrivit det som förekommit mellan parterna. Jag har också fått ta del av bildinnehållet, som målsäganden uppger att hon skickat på begäran av mannen, och kan konstatera att det inte rör sig om nakenbilder. Jag anser inte att de aktuella bilderna utgör sexuell posering och därför har jag i dag lagt ner förundersökningen, säger chefsåklagare Maria Sterup  i ett pressmeddelande.

SVT Nyheter söker Hanif Bali, som själv alltså inte ens blivit förhörd. På sociala medier har han förnekat alla anklagelser och sagt sig vara utsatt för en komplott med avsikt att misskreditera honom.

– Efter genomförda förundersökningsåtgärder, har jag kommit fram till att det inte finns anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal är begånget, säger Maria Sterup i pressmeddelandet.

Hon vill inte ge några ytterligare intervjuer om beslutet att lägga ned förundersökningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.