Arkivfoto. ”Det är ju inte en tonåring på glid detta utan en fullvuxen karl som dessutom är riksdagsledamot”, säger en kritisk riksdagsledamot om Hanif Bali. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Pressen mot M-ledningen: Skilda meningar om hanteringen av Hanif Bali

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas partiledning utsätts för hård press just nu – både utifrån men också inifrån partiet. Detta efter anklagelserna om sexuellt olämpligt beteende som riktats mot riksdagsledamoten Hanif Bali (M) – som nu utreds av åklagare efter flera polisanmälningar.

– Det är ju inte en tonåring på glid detta, utan en fullvuxen karl som dessutom är riksdagsledamot, säger en av de kritiska moderater SVT Nyheter har talat med.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter har det pågått interna strider inom Moderaterna sedan beskedet om att Hanif Bali utreds för sexuellt olämpligt beteende inom partiet. Det finns en oenighet om hur man ska förhålla sig till Bali – mellan de som vill att partiledningen ska sätta press på honom och de som försvarar honom, stödjer hans version av vad som hänt och vill att han ska vara kvar i politiken.

– Det är ju inte en tonåring på glid detta utan en fullvuxen karl som dessutom är riksdagsledamot. Men som på sin höjd åthutas som en ostyrig tonåring, säger en kritisk riksdagsledamot till SVT Nyheter.

I dag stod det klart att han utreds av Särskilda åklagarkammaren för misstänkt utnyttjande av barn för sexuell posering. Hanif Bali själv nekar till anklagelserna.

”Jag tillbakavisar de påståenden som riktas mot mig”, skriver Bali i ett inlägg på Facebook. 

Skriver under kandidatförsäkran

Alla som kandiderar eller innehar förtroendeuppdrag för Moderaterna måste skriva under en så kallad kandidatförsäkran. I denna står bland annat att ”jag bör ta ’time out’” om jag befinner mig i en rättsprocess som riskerar att störas, eller om den riskerar att undergräva mina möjligheter att behålla mitt förtroende”.

Den skånske toppolitikern Torbjörn Tegnhammar tog tidigare i år en time out efter interna uppmaningar. Detta efter anklagelser om olämpligt beteende, som senare tillsammans med ytterligare kritik ledde till att han valde att avgå.

När Hanif Bali i onsdags gick ut och tillbakavisade anklagelserna mot honom, och uppmanade personen som riktat dem mot honom att göra en polisanmälan så han får möjlighet att ”rentvå” sig, så skrev han också:

”Jag har som alla moderater skrivit på en kandidatförsäkran, den kommer jag såklart att hedra. Men det betyder inte att jag tänker avgå på grund av grundlösa påståenden.”

På fredagen meddelade Moderaternas gruppledare i riksdagen att Hanif Bali tar en paus från politiken.

Vet du mer? Tipsa SVT:s granskande reportrar.

Se klippet nedan om Hanif Balis politiska resa:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hanif Bali har gjort sig känd som högljudd debattör. Tre gånger har han petats från sina uppdrag – se mer om den moderata politikern. Foto: Dan Hansson/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet