Jan Scherman, dåvaranade vd för TV4, Lars-Åke Lagrell, samt Philippe Hugo, vd för Kentaro, samlade på en presskonferens 2011. Foto: TT

Fotbollförbundets avtal ledde till konkurs och stora skatteskulder

Uppdaterad
Publicerad

I samband med försäljningen av TV-rättigheterna för fotbollsallsvenskan gjorde Svenska Fotbollförbundet avancerade affärer med bolag i skatteparadis. Det slutade med en konkurs och en skatteskuld på över 212 miljoner kronor för ett av de inblandade företagen.

En av de största vinnarna på miljoncirkusen kring Svenska Fotbollförbundets TV-affärer har varit den kontroversielle fotbollsagenten Rune Hauge. Han var arkitekten bakom det avancerad upplägget av försäljningen av fotbollsallsvenskans TV-rättigheter till TV4.

Hauge har varit inblandad i flera skandaler i samband med sin verksamhet.

Panama-dokumenten

Kentaro i konkurs

I början av 2009 sålde tre svenska fotbollsförbund tv-rättigheterna för svensk elitfotboll för en fem-årsperiod för 1,55 miljarder kronor. Enligt avtalet skulle Rune Hauge få 10 procent av den summan. De pengarna skulle, enligt avtalet, förbunden betala till Rune Hauges bolag i skatteparadiset British Virgin Island.  Den köpare som Hauge sålde vidare rättigheterna till var det schweiziska bolaget Kentaro som i sin tur sålde TV-rättigheterna till TV4.

Enligt avtalet skulle TV4 betala moms på de 1,55 miljarder man avtalat med Kentaro, något som TV4 fullföljde. Men i juli 2014 gick Kentaro i konkurs med stora skatteskulder. Det handlade framför allt om moms som bolaget inte betalat, enligt Skatteverket.

Miljoner i skatteskuld

Enligt handläggaren Christer Jönsson på Skatteverket är bolagets skatteskuld i dag drygt 212 miljoner kronor. Skatt som kommer från uteblivna momsinbetalningar från 2012, 2013 och 2014.

Till Stockholms tingsrätt har de två personerna bakom Kentaro hävdat att det inte alls finns någon skatteskuld, utan att bolaget snarare ska få tillbaka pengar av Skatteverket.

Svårt att reda ut

Just nu försöker konkursförvaltaren ta reda på vad som hänt i bolaget. Det blir dock inte helt lätt. Enligt konkursförvaltarberättelsen är räkenskapsmaterialet oordnat och ofullständigt. Konkursförvaltaren Hans Renman har inte kunnat hitta den så kallade huvudboken och årsredovisningen för 2014 kom in alldeles för sent och fick dessutom en så kallad oren revisionsberättelse med en lång rad anmärkningar.

Konkursförvaltaren har gång på gång krävt att Kentaros ledning ska redovisa bokföringsmaterialet. Men enligt bolagets ledning finns en stor del av räkenskaperna digitalt på en server i Schweiz. Men eftersom serverbolaget inte fått betalat är numera dokumenten oåtkomliga.

Rune Hauge tiger

I samband med att Kentaro gick i konkurs 2014 skrev Fotbollsförbundet direktavtal med TV4.

När SVT får tag på Rune Hauge vill han inte kommentera konkursen kring Kentaro.

– Jag har ingenting att säga, säger han.

Förbundet var drivande

Svenska Fotbollförbundet var 2009 drivande bakom det avtal som slöts med schweiziska Kentaro och det svenska dotterbolaget. Dåvarande ordförande Lars-Åke Lagrell säger i dag att konkursen i Kentaro är tråkig.

– Så här i efterhand är det klart att det är beklagligt. Men det påverkar ju inte vår affär. Var och en får svara för sina affärer, säger Lars-Åke Lagrell.

Var den här affären riggad från början för att man inte skulle betala skatt?

– Nej, vi kan inte ansvara för de som man gör affärer med.

”Det var efter min tid”

Men Kentaro hade momsproblem samtidigt som ni gjorde affärer med dem. Varför reagerade ni inte?

– De problem som de hade var efter min tid. Jag har inte någon kommentar till Kentaros konkurs, säger Lars-Åke Lagrell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Panama-dokumenten

Mer i ämnet