Mikael Bonde (L) och Ulrika Ericsson (M) sitter båda i byggnadsnämnden, men ser förtätningen på olika sätt. Foto: SVT

Frågan om förtätning splittrar politiker i Varberg

Uppdaterad
Publicerad

Trycket på att få fram bostäder gör förtätning till en het valfråga i Varberg. Men trots en antagen förtätningsstrategi är politiker oense om hur man ska hitta lösningen på bostadsfrågan.

I Varberg har kommunen som mål att bygga 500 nya bostäder per år, men inom kommunen har man olika uppfattningar av hur det ska gå till, och hur kvarter ska förtätas.

– Faktumet är att många vill bo i stan. Moderaternas inställning är att vi ska förtäta och använda marken resurssnålt, säger Ulrika Ericsson (M).

Val 2018 Halland

Oense om tillvägagångssättet

Ulrika Ericsson (M) och Mikael Bonde (L) är båda ledamöter i byggnadsnämnden, men deras åsikter kring förtätning går isär.

I slutet av förra året antogs en förtätningsstrategi i kommunfullmäktige, men enligt Mikael Bonde innehåller den inte tillräckligt med verktyg.

– När man förtätar ska man göra det med respekt. Vi måste behålla småstadsidyllen, säger han.

Han fortsätter:

– Vi ska vara försiktiga och inte klampa in med stora fastigheter och göra för stora förändringar.

I klippet ovan hör du dem utveckla deras syn på förtätning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Halland

Mer i ämnet