Bild från när Sveriges statsminister Ulf Kristersson mötte Turkiets president tidigare i november. Foto: Henrik Montgomery/TT

Framsteg i nya Natosamtal med Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och Finland har ”tagit steg” som uppfyller den överenskommelse som länderna gjorde med Turkiet i somras. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot och hänvisar till ett gemensamt uttalande som länderna har gjort.

– Det har varit väldigt god ton och det är första gången som vi i ett gemensamt uttalande påpekar att framsteg har gjorts, säger Sveriges chefsförhandlare Oscar Stenström till radion.

Under fredagen har representanter för Sverige, Finland och Turkiet mötts i Stockholm för att samtala om den överenskommelse som länderna slöt på Natotoppmötet i Madrid under sommaren. I överenskommelsen ställde Turkiet vissa krav på Sverige och Finland för att man ska kunna godkänna ländernas ansökningar till Nato.

I det gemensamma uttalandet som de tre länderna gjorde efter dagens möte framgår att Turkiet erkänner att Natokandidaterna har tagit steg som uppfyller överenskommelsen.

Sverige och Nato

– Så det är ännu ett litet steg som gjorts på vägen mot att Sverige ska bli fullvärdig medlem av Nato, säger chefsförhandlaren Oscar Stenström och tillägger att de mötta kraven bland annat gäller den svenska terrorlagstiftningen.

– Vi har också haft ett antal utbyten mellan Polisen och Säkerhetspolisen, med sina motparter i Turkiet, för att helt enkelt öka dialogen och hastigheten i att möta det terrorhot som riktas mot Turkiet från PKK, säger Oscar Stenström till radion.

Hittills har samtliga Natomedlemmar, förutom Turkiet och Ungern, godkänt Sveriges och Finlands ansökningar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige måste utvisa de Turkiet begärt för att få grönt ljus för sin Nato-ansökan. Det säger Turkiets Sverigeambassadör Yönet Can Tezel. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet