Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre gånger fler varsel än normalt i november. Foto: SVT

Framtidstron störtdyker bland företagen

Uppdaterad
Publicerad

Sverige ser den största varselvågen sedan pandemiåret 2020 och framtidstron är dyster, visar en ny undersökning.

– Det kommer bli en negativ tillväxtsiffra och ökad arbetslöshet nästa år. Hur mycket det blir hänger mycket på hur politiken svarar upp, säger Laura Hartman, chefsekonom på LO.

Företag som H&M, Clas Ohlson och Ica Sverige har alla presenterat stora sparpaket i dagarna och Sverige ser den största varselvågen sedan början av pandemin. En ny undersökning från Svenskt näringsliv visar att framtidstron bland företagarna är dyster.

– Företagens förväntningar om framtiden bara störtdyker. Man inser att det här kommer bli riktigt tufft, säger Sven-Olof Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv.

Energipriserna har drivit inflationen som minskat köpkraften. Riksbankens räntehöjningar som görs för att stävja inflationen sänker i sin tur också hushållens köpkraft ännu mer. LO:s chefsekonom Laura Hartman tror att pessimismen bland företagen kommer få rejält genomslag nästa år.

Hon menar att Riksbanken höjt räntan för kraftfullt i försök att stävja inflationen och att politikerna samtidigt inte gör nog för att öka hushållens köpkraft.

– Man kastar ekonomin in i en lågkonjunktur, och finanspolitiken hanterar inte det tillräckligt kraftfullt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.