Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så jobbar Sandviken för att öka närvaron på skolorna. ”Tre till fyra elever per klass har problematisk frånvaro” säger mentorn. Foto: SVT

Frånvaro stort problem på skolor: ”Ett symtom på hur samhället mår”

Uppdaterad
Publicerad

Flera inom skolvärlden som SVT talat med vittnar om att skolfrånvaron vuxit de senaste åren. Men hur många elever som missar skolan är det ingen som vet. I Sandviken jobbar man sedan ett par år tillbaka i ett särskilt projekt för att vända trenden.

– Skolfrånvaro är ett av de största problemen som skolan har i dag, säger projektledaren Sofia Björkqvist.

Den senaste nationella kartläggningen av skolfrånvaron kom från Skolverket 2021. Den visade att 25-35 procent av niondeklassarna hade minst 15 procent frånvaro och 2-3 procent hade 50 procent frånvaro eller mer. Men flera som SVT pratat med vittnar om att frånvaron ökat sen dess.

– Min bild är att problemet är väldigt stort och att frånvaron på vissa platser skenat efter pandemin, säger Malin Gren Landell, psykolog och forskare.

Saknas nationell statistik

Men hur många elever som faktiskt är borta från skolan idag är det ingen som vet. 2016 presenterade Malin Gren Landell en statlig utredning om skolfrånvaro.

Hon föreslog redan då införandet av nationell frånvarostatistik, men det finns fortfarande inte. I höstas tillsatte regeringen en utredning som ska titta på hur ett nationellt frånvaroregister kan utformas.

– Huvudmän behöver underlag på hur frånvaron ser ut så att man kommer åt de bakomliggande orsakerna och kan sätta in rätt insatser. Jag hoppas vi får nationell statistik och att den används på ett sätt så vi kan bli mer preventiva och förebygga frånvaro, säger Malin Gren Landell.

”Koppling till att inte nå gymnasiebehörighet”

De senaste åren har cirka 15 procent gått ut nian utan gymnasiebehörighet. 2023 motsvarade det drygt 17 900 elever.

– Vi pratar väldigt mycket om att nå gymnasiebehörighet och vikten av fullföljda studier men inte så mycket om skolfrånvaron som har en stark koppling till det, säger Malin Gren Landell.

Sen 2020 arbetar Sandviken i ett särskilt projekt för att öka närvaron på skolorna. Bland annat har man fyra närvarokoordinatorer.

– Skolfrånvaro är som ett symtom på hur samhället mår och utöver att man riskerar att inte nå målen riskerar man att hamna i ett utanförskap, säger Sofia Björkqvist, projektledare för ökad skolnärvaro i Sandviken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.