Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör John Norell, ordförande Fria Moderata Studentförbundet, är kritisk till nya restriktioner. Foto: SVT

Fria moderata studentförbundet: Kommer inte följa nya restriktionerna

Uppdaterad
Publicerad

Demokratiska fri- och rättigheter trumfar regeringens nya coronarestriktioner, menar Fria moderata studentförbundet som inte kommer att följa dem.

Vansinne, menar läkaren Torsten Mossberg.

– Det är en otroligt bristande solidaritet mot samhällets svaga, säger han.

Utspelet från Fria moderata studentförbundet kom i en debattartikel i Svenska Dagbladet på tisdagen. Ordföranden John Norell menar att studenter lidit tillräckligt under pandemin och att mötesfriheten bör gå före.

På tisdagen debatterade han frågan med Torsten Mossberg, ordförande för såväl Seniora Läkare som Läkarförbundets etik- och ansvarsråd, i SVT:s Aktuellt.

– Det handlar om att värdera olika saker. Jag har ett ansvar mot mina medlemmar, om att ge dem möjlighet att utnyttja sin demokratiska och grundlagsskyddade rättighet att samlas, framhöll Norell.

– Det är viktigt med folkhälsan, men man måste också väga det mot effekter på ekonomin och mot mänskliga fri- och rättigheter.

”Det är vansinne”

Den inställningen är osolidarisk, menar Torsten Mossberg.

– Jag tycker att det är vansinne. Det är en otroligt bristande solidaritet mot samhällets svaga, och äldre som jag, som kan råka illa ut även i omikronsmittan.

Han håller med om att fri- och rättigheterna är viktiga.

– Men vi har en pandemi och en samhällsfarlig sjukdom. Det är inte läge att bara vara solidarisk med sin egen förening. Det är ett gemensamt arbete i samhället, säger Mossberg.

”Orimligt med årliga nedstängningar”

Den senaste tiden har antalet coronafall varit rekordmånga. Samtidigt har antalet sjukhusvårdade med sjukdomen varit relativt få jämfört med tidigare smittvågor.  Andra sjukdomar, till exempel vinterkräksjuka och influensa, varit mer belastande för vården.

– Vi måste ställa oss frågan om det är rimligt att ha årliga nedstängningar varje vinter eller om vi behöver fundera på hur vi ska hantera det framöver. Det är bisarrt att vi efter två år inte ha tillräckligt med sjukvårdsplatser, men det legitimerar inte att inskränka demokratiska fri- och rättigheter, säger John Norell.

Thomas Mossberg håller med om att man måste diskutera de långsiktiga lösningarna, men att det är rimligt med restriktioner i det läge som nu råder.

– Just nu kan vi inte gå ut och säga att vi kan sprida smitta, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer