Gustav Fridolin (MP). Foto: TT Nyhetsbyrån

Fridolin vill inte lagstifta om barngrupper

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifterna att förskolepersonal en vanlig dag kan lämnas ensamma med fler än tio småbarn oroar utbildningminister Gustav Fridolin. Men han är inte beredd att lagstifta om maxtak för barngrupperna.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) är oroad över att det blir svårt för förskolelärarare att arbeta pedagogiskt när barngrupperna blir allt större.

– Förskolan är jätteviktig för att barnen ska ha bra möjligheter i skolan. Men då måste ju förskolepedagogiken nå fram till alla barn. Och det gör den inte när barngrupperna blir för stora, när förskollärare inte har tid med annat än att bara hålla koll på alla barn som man har runt omkring sig, säger Gustav Fridolin (MP) till SVT Nyheter.

SVT granskar förskolan

Larm från Västsverige

I går kom larm om att situationen är allvarlig på många förskolor i Västsverige. På en förskola i Göteborg har situationen blivit så allvarlig att all ordinarie personal på en avdelning sjukskrivit sig med stressymtom.

Julia Johansson har två barn på förskolan och hon är väldigt orolig:

– Jag tycker synd om personalen som måste jobba med det här varje dag, och det känns som ett svek mot barnen att lämna dem här.

För två år sedan kunde SVT:s kartläggning avslöja att bara 42 procent av förskolorna följer Skolverkets tidigare rekommendation med max fem barn per vuxen.

Ny granskning visar allvarligt läge

I går kom en ny granskning av flera västsvenska tidningar som visar att läget är allvarligt på många håll i regionen.

Nu har regeringen skjutit till pengar som kommunerna kommer att kunna ta del av för att minska barngrupperna, och gett Skolverket i uppdrag att ta fram rekommendationer för barngruppernas storlek och personaltäthet.

Vill inte lagstifta

Men trots att Barnombudsmannen och fackförbundet Kommunal krävt lagstiftning, vill utbildningsministern inte gå så långt för att sätta ett maxtak på barngrupper.

– Det tar ju tid att lagstifta, då ska vi tillsätta en utredning och den ska jobba några år och sen ska den läggas fram och sen kommer vi att ha en konflikt med kommunerna, och för de barn som går i förskolan just nu, de barn som till exempel västsvenska medier har rapporterat om, från stora barngrupper, då kommer den utredningen och den lagstiftningen inte att göra någon skillnad, säger Gustav Fridolin (MP) till SVT Nyheter.

SVT Nyheter: Men i de kommuner där man inte bryr sig om att söka de här extra pengarna, hur hjälper det de barnen?

– Där, i de kommunerna, där borde ju väljarna byta ut sina politiker. Jag kommer att under nästa år åka och träffa kommuner för att just se till att de pengar vi anslår landar där och gör skillnad för varje barn. Också bland de kommuner som hitills inte varit så bra på att ta del av statliga resurser, säger Gustav Fridolin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar förskolan

Mer i ämnet