Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vem är den fritagna 20-åringen?

Fritagen gängman söker skadestånd – kan beviljas 160 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Den 20-årige man som fritogs från en kriminaltransport i Norrköping har sökt skadestånd från Justitekanslern – samtidigt som han befinner sig på rymmen, enligt Dagens Nyheter.

Skulle skadeståndet beviljas kan mannen med kända kopplingar till ett kriminellt nätverk få 160 000 kronor i skadestånd.

I början av februari 2023 fritogs en 20-årig man från en kriminaltransport vid ett sjukhus i Norrköping. Några månader tidigare hade han dömts till tio års fängelse för mordförsök efter att ha förföljt en bil och skjutit mot den.  

Kan få 160 000 kronor i ersättning 

Trots det söker han nu ersättning från Justitiekanslern (JK) för att tidigare ha suttit häktad för ett brott han friats för i hovrätten. Mannen söker skadestånd via sin advokat.

JK har inte fattat beslut om mannens ansökan, men om han skulle beviljas ersättning enligt standardbelopp kan han få runt 160 000 kronor. Att han ska avtjäna ett straff i ett annat mål påverkar inte hans möjlighet att få ersättning för det ärende han sedan tidigare frikänts för. 

Advokaten: “Jag har accepterat ett uppdrag” 

Mannens advokat, Daniel Roos, säger till DN att han inte kan kommentera om han varit i kontakt med sin klient eller inte.  

”Men jag kan som en generell upplysning nämna att om jag har accepterat ett uppdrag omfattande att göra en ansökan om ersättning hos JK vid en viss tidpunkt, men av något skäl blivit försenad med att verkställa ansökan, inte kan avstå från att fullgöra vad jag redan åtagit mig oaktat att jag vid ett senare tillfälle inte kan nå min klient”, skriver han i ett mejl till tidningen. 

Oklart om 20-åringen befinner sig utomlands 

Varken åklagaren eller polisen vet om 20-åringen fortfarande är kvar i Sverige eller om han har flytt utomlands. Åklagare Torsten Angervåg har tidigare sagt att mannens nätverk “självklart har kapacitet att föra ut honom ur landet”. Men huruvida de har lyckats eller inte vet man inte.  

Enligt polisen misstänks inte mannen för brott i samband med just rymningen, men man söker fortfarande efter både honom och de två män som fritog honom.

– Det är inte förbjudet att rymma i sig. Det påverkar inte straffets längd, säger Daniel Roos till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.