Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Vem är 20-åringen som fritogs av beväpnade män i Norrköping?

Uppdaterad
Publicerad

Vem är den fritagne 20-årige mannen? När man tittar bakåt kan man se att han tidigare dömts för både narkotikabrott, utpressning och mordförsök. Redan tidigt drogs han till kriminella kretsar och han tvångsomhändertogs som tonåring.

Hösten 2022 dömdes mannen i tingsrätten till tolv års fängelse för mordförsök sedan han och en annan man förföljt en bil och skjutit mot den i Bunkeflostrand i februari samma år. Skottlossningen skedde på eftermiddagen i tät rusningstrafik och med bostäder i närheten. Hovrätten sänkte straffet till tio år.

Han fritogs i samband med ett sjukbesök i Norrköping under onsdagen.

Fritagningen vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping

Umgicks med äldre kriminella

Redan som 16-åring omhändertogs han och placerades på ett SIS-hem. Hans familj hade då under en lång tid fått omfattande hjälp med att få ordning på honom. Han missbrukade narkotika, hade problem med skolan och umgicks med äldre kriminella.

Hotade personalen

Föräldrarna ville att sonen skulle omhändertas, men själv tyckte han att hans problem kunde lösas med frivilliga metoder. På LVU-hemmet ansåg personalen att han var ett hot mot säkerheten, hade dålig attityd, ifrågasatte regler och hotade personalen.

Några dagar innan han skulle fylla 18 år stoppades mannen i Malmö av polisen som hittade drygt åtta gram kokain som han gömt i sina kalsonger. Tingsrätten dömde honom för narkotikabrott.

Dömdes för mordförsök

Ett par månader senare i november 2020 greps han på nytt misstänkt för olaga frihetsberövande, grovt rån och försök till grov utpressning. Han dömdes till fängelse i ett år och nio månader av tingsrätten men frikändes senare av hovrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fritagningen vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping

Mer i ämnet