Gående är den i särklass största gruppen som skadas allvarligt inom vägtransportområdet om man inkluderar fallolyckor, enligt Trafikverket. Foto: TT/Hasse Holmberg

Fyra av fem halkolyckor kan undvikas med uppvärmda trottoarer

Uppdaterad
Publicerad

Nu när vintern närmar sig börjar högsäsongen för fallolyckor utomhus. Men en ny forskningsrapport visar att fyra av fem allvarliga halkolyckor kan undvikas med uppvärmda gator och trottoarer.

Fotgängarnas halkolyckor har inte alls minskat i samma utsträckning som andra trafikanters olyckor i Sverige. När det gäller fallolyckor drabbas framför allt äldre hårt. Att falla och bryta höften kan i värsta fall betyda att man dör i komplikationerna efteråt om man är äldre.

”Stor potential att minska olyckor”

Trafikverkets slutsats av forskningsrapporten är att betydligt fler gator och trottoarer i landet behöver värmas upp med värmeslingor.

– Vi ligger efter när det gäller att öka säkerheten på gång- och cykelvägar. Den här rapporten visar att det finns stor potential att minska antalet olyckor genom att värma upp gator och trottoarer där många rör sig, säger Maria Krafft, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket.

Forskningsrapporten, som gjorts på Chalmers Tekniska Högskola, har kartlagt uppvärmda gator och trottoarer i de 20 största svenska städerna, och jämfört olycksstatistiken med gatorna i närheten som inte är uppvärmda.

Klimateffekterna inte undersökta

Vad det skulle kosta att värma upp fler gågator i olika städer har inte forskarna gått in på. Inte heller klimateffekterna, med tanke på att det indirekt kan öka koldioxidutsläppen.

– I en del kommuner använder man spillvärme, och det är ju bättre ur klimatsynpunkt än att använda fjärrvärme. Men man behöver mer forskning och utveckling när det gäller tekniken även på det här området, säger Maria Krafft på Trafikverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.