Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar och passerar Dalregementet i Falun på första maj 2017. Foto: TT

Fyra fakta om NMR

Uppdaterad
Publicerad

Nordiska motståndsrörelsen, NMR, är en våldsbejakande nazistisk organisation och enligt Säpo Sveriges farligaste nazistgrupp. Här är fyra saker du behöver veta om NMR.

Ursprung: Nordiska motståndsrörelsen, NMR, bildades 1997 under namnet Svenska motståndsrörelsen, av aktivister ur nätverket Vitt ariskt motstånd (VAM). Bytte namn 2016 och systerorganisationerna i Norge, Danmark och Finland har slagits ihop. Målet är att skapa en nationalsocialistisk republik i Norden. Via Sverigedemokraternas öppna listor tog de 2014 plats i både Ludvika och Borlänge kommunfullmäktige. Efter att tidigare ha meddelat att man skulle bilda ”en parlamentarisk gren” registrerades Nordiska motståndsrörelsen våren 2015 som ett parti hos Valmyndigheten. Partiet ställer upp i årets allmänna val och har som ambition att öka stödet.

Ideologi: Den svenska demokratin accepteras inte och Sverige anses vara ockuperat av en ”judisk konspiration”. NMR hävdar att den ”vita rasen” håller på att gå under på grund av invandringen till Sverige. Vill inrätta ett statligt institut för att ”med moderna genetiska profileringar rasbedöma samtliga människor som fått svenskt medborgarskap efter 1975 och deras efterkommande”. Ett uttalat mål är att deportera merparten av alla som inte är ”etniska nordeuropéer eller av närbesläktade folkslag” från de nordiska länderna.

NMR-demonstration i Göteborg

Människor som kritiserar det här tankesättet ses som folkförrädare, något som både politiker och journalister har kallats. Folkförrädare ska dömas i specialdomstolar och man vill införa dödsstraff, enligt NMR:s partiprogram. Nordiska motståndsrörelsen har även tagit tyr-runan som sin symbol, ett fornnordiskt tecken som användes i Nazityskland och som har använts av högerextrema grupper de senaste 70 åren.

Brott: Av de kända, mest aktiva aktivisterna är flera dömda för brott. När Sveriges Radio tidigare i år identifierade 178 svenska personer som mest aktiva under 2017 konstaterade de att minst 90 personer, drygt 50 procent, är dömda för brott. Knappt 25 procent uppgavs vara dömda för våldsbrott som till exempel dråp, grov misshandel eller våldsamt upplopp. Expo kom i en kartläggning året innan fram till ett liknande resultat. Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg dömdes 2008 till tre månaders fängelse för medhjälp till misshandel i en RFSL-lokal i Kristianstad och är även dömd för hets mot folkgrupp. I höstas dömdes tre män med kopplingar till NMR för inblandning i bombdåd i Göteborg.

Växande: Antalet medlemmar växer och aktiviteterna ökar, enligt Säpo. Enligt Christer Mattsson på Segerstedtinstitutet på Göteborgs universitet har organisationen vuxit väldigt kraftigt under tio år, varav den största tillväxten har skett de senaste fem åren. Det finns inga exakta siffor på antalet medlemmar, och det är svårt att beräkna då organisationen håller det hemligt. Expo har kunnat identifiera cirka 330 aktiva under 2017 men de är sannolikt långt över 500 medlemmar, och till det tillkommer ett okänt antal aktiva nazister som sprider NMR:s propaganda. Många av ledarna har bosatt sig i byarna runt Ludvika i Dalarna och kommunen räknas nu som organisationens huvudsäte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet