Gamla fall återupptas efter dna-framsteg

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen sa Högsta domstolen ja till resning i det 25 år gamla Malin-fallet. Med dagens analysmetoder tror Johanna Björkman, advokat och dna-expert, att fler fall liknande Malins kommer att kunna nå en lösning.

– I dag kan vi konstatera att vi har helt andra tekniker, säger hon i SVT Morgonstudion.

I november 1996 försvann 16-åriga Malin Lindström i Husum i Örnsköldsviks kommun. Ett halvår senare hittades hennes mördade kropp i ett skogsområde.

Sommaren 1998 dömdes en 20-årig man i tingsrätten för mord, men i oktober samma år friades han av hovrätten i brist på teknisk bevisning. På Malins byxor hittades en spermafläck, men dåtidens analysmetoder räckte inte till.

Fallet Malin Lindström

I dag ser tekniken däremot helt annorlunda ut.

Hittade sökbar dna-profil

I juli 2020 lyckades nationellt forensiskt centrum (NFC) få fram en sökbar dna-profil och förra sommaren ansökte åklagaren hos Högsta domstolen om resning i målet.

Tidigare hade man inte lyckats koppla gärningspersonen till offret, men denna länk har nu möjligtvis hittats – nästan tre decennier senare, berättar Johanna Björkman.

– Dna-spåret har funnits sedan början, men man har inte kunnat få fram en bra dna-profil. Nu har tekniken gjort att man har kunnat få det. Men när man fick fram en bra dna-profil hade man inte något material att jämföra det med. Det bortglömda blodet blev väsentligt för att kunna få ett prov som man kunde jämföra med för att se om det är den här personen som är avsättare till spåret.

Ny prövning väntas

Nu väntar en förnyad prövning där man kommer att gå igenom både gammal och ny bevisning, men det finns utmaningar med fall som tas upp långt senare, menar Johanna Björkman.

– Nu är det här ett fall som är väldigt dokumenterat, men det är 25 år gammalt. Minnen och vittnesmål bleknar med tiden och många har gått vidare och lagt det här bakom sig. Så det finns alltid en risk när man tar upp gamla mål. Men här har vi att göra med ett sådant väsentligt spår, och jag håller med juridiska bedömare – det hade varit sannolikt att den här personen hade dömts om man hade haft tillgång till det här spåret 25 år tidigare.

Med nya dna-tekniker tror Johanna Björkman också att vi kommer att få se fler liknande ärenden i framtiden.

– Det finns många spår sparade och tekniken kommer kanske innebära att man tittar på fler av de här. Jag tror att vi kommer att se fler sådana här ärenden – också till fördel för någon, där man kan avföra personer från tidigare domar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Malin Lindström

Mer i ämnet