Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Louise Gucci” lämnade Korpnästet och fortsatte begå brott – hör hur HVB-hemmets föreståndare svarar i klippet. Foto: SVT arkiv och polisens förundersökning

Gängmedlemmar i våldsvågen tidigare placerade på kritiserade HVB-hem

Publicerad

De misstänks för bland annat mordförsök och stämpling till mord. SVT:s kartläggning visar att flera misstänkta gärningsmän i det senaste årets våldsvåg tidigare har varit placerade på HVB-hem som uppvisat stora brister.

Det är tidiga insatser som gör mest nytta, visar forskning. Men även om det inte är de bristande HVB-hemmens ansvar vad unga gör för kriminalitet, så är de en av samhällets instanser för att hjälpa, menar David Pålsson, docent i socialt arbete vid Stockholms universitet.

Flera misstänkta gärningsmän i det senaste årets våldsvåg har behandlats på kritiserade HVB-hem, visar SVT:s granskning.

Dömd för rekrytering

En av dem är 21-åringen med alias ”Louise Gucci” som är dömd för att ha rekryterat ungdomar till våldsdåd. Han står åtalad för att ha beordrat mordet på en 15-årig pojke på i Skogås och dömdes i juni i år till 18 års fängelse för bland annat försök till mord.

Han har som många av de omhändertagna ungdomarna en bakgrund där han har snurrat runt, omplacerad gång efter gång på olika ställen. Som 17-åring placerades han på Korpnästets HVB-hem men tvingades lämna efter fyra månader då han inte var drogfri på boendet.

– Vi gör vårt absolut allra bästa att få med allting. Vi har ingenting att tjäna på att plocka in ungdomar hos oss som inte passar, säger Christer Gustafsson Renlid, tillförordnad föreståndare för Korpnästet.

Hör mer av Christer Gustafsson Renlid och David Pålsson i videoklippet ovan.

Misstänkta gärningsmän i våldsvågen

Misstänkt skytt, 16 år 

I december 2022 skottskadades en man i Sundsvall. En av de misstänkta skyttarna är en pojke som tidigare varit placerad på HVB-hemmet Gårdsjön men omplacerades då han inte bedömdes samarbetsvillig och misstänktes stå under tvång av andra. 

SVT:s granskning visar att även Gårdsjöns HVB-hem haft stora brister, där har funnits lustgas och alkohol och de har tagit emot unga utan att bedöma de ungas behov av vård, eller om personalen haft kompetens nog att ta emot dem.

SVT har sökt Gårdsjöns HVB-hem.

Misstänkt skytt, 17 år

Den 13 september i år avlossas flera skott mot en adress i Uppsala där Rawa Majids svärfar är skriven. En 17-årig pojke misstänks ha utfört skjutningen och är på sannolika skäl misstänkt för försök till mord.

Enligt källor till SVT har 17-åringen tidigare bott på Arkens HVB-hem i Vårgårda. SVT:s granskning visar att ungdomar där vid flera tillfällen huggit, eller hotat, personal med kniv. De har återkommande kritiserats av Ivo för användandet av otillåtna tvångsåtgärder. För det har Ivo 2021 gett vite om en miljon kr.

– Vi ska självklart följa lagen och här har vi brustit och det ska vi se till att rätta till, säger Stina Holmlund Kelly, chef för Attendo individ och familj i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.