Christer Gustafsson Renlid, tillförordnad föreståndare på HVB-hemmet Korpnäset. Foto: SVT

HVB-chefen: ”De kan ha en hel vapenarsenal på rummet”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s kartläggning visar att flera misstänkta gärningsmän i det senaste årets våldsvåg tidigare har varit placerade på HVB-hem som uppvisat stora brister. Men det är svårt för hemmen att veta vad ungdomarna har med sig i bagaget när de kommer, menar flera av hemmens föreståndare.

Flera av de kritiserade HVB-hemmens föreståndare säger till SVT att socialtjänsterna ofta inte har berättat om hela barnens eller de ungas historia innan de placeras ut.

– Det är klart att det blir problem om man inte har fått alla uppgifter som man behöver, säger Christer Gustafsson Renlid som är tillförordnad föreståndare för Korpnästet, ett av HVB-hemmen i SVT:s granskning.

Korpnästet har flera gånger kritiserats av IVO för att ha brustit i lämplighetsbedömningar när en ny ungdom ska placeras. Det handlar om att kartlägga ungdomens behov av vård och HVB-hemmets möjlighet att möta det behovet, men också om det finns några risker för barn och ungdomar som redan bor där.

”Nätverken är väldigt starka”

– De här nätverken som de ofta tillhör är väldigt starka och har mycket att erbjuda. Så det är svårt för dem att ta sig ur, många vill ta sig ur men kan inte, det är jättetufft för dem.

Har ni inte något eget ansvar där? 

– Vi gör vårt absolut allra bästa att få med allting. Vi har ingenting att tjäna på att plocka in ungdomar hos oss som inte passar.

Både droger och misshandel har förekommit på Korpnästet de senaste åren. Ungdomar har misshandlat andra intagna utan att det upptäcktes av personal. I somras dömdes två chefer på systerverksamheten Korpberget för vållande till annans död då en 19-årig kille dött inne på boendet.

Vill ha möjlighet till drogtester

Enligt Christer Gustafsson Renlid gör man sitt bästa för att bryta ungas kriminalitet.

Många av hemmen får kritik av IVO för att ha använt otillåtna begränsningar av ungdomarnas frihet: drogtester utan samtycke, genomsökningar av rum och beslagtagning av mobiler. Christer Gustafsson Renlid tycker dock att sådana åtgärder borde tillåtas.  

– Idag kan det vara en ungdom som har en hel vapenarsenal på rummet utan att vi kan göra någonting. De kan beställa droger med sina telefoner utan att vi kan göra något åt det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.