Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man borde börja med att stryka alla de ekonomiska medel som ges till de här församlingarna”, säger Sabina Landstedt från organisationen Glöm aldrig Pela och Fadime. Foto: GAPF/TT

Riksorganisationen vill se bidragsstopp till religiösa församlingar

Publicerad

Någon som inte är förvånad över att Shiamuslimska imamer landet över viger kvinnor till män som köper det som kallas för ett ”njutningsäktenskap” är Sabina Landstedt, stödsamordnare för riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime, GAPF.

– De här kvinnorna lever redan i en utsatt situation där hedersnormer råder. De är redan utsatta, får inte möjlighet att bestämma över sin egna kropp och sexualitet. Vi är inte förvånade, för vi ser gång på gång i samhället hur religiösa aktörer har den här kvinnofientliga inställningen och som motarbetar jämställdhet och integration, säger Sabina Landstedt under onsdagens Aktuellt.

Hon trycker på att avslöjandet visar på att detta är ett utbrett samhällsproblem där politiker behöver ta ett tydligt ställningstagande.

– Vi anser att man behöver ta till flera andra åtgärder. Vi har under flera års tid drivit frågan om att man inte ska ge ekonomiska bidrag till religiösa samfund. De håller inte måttet när det gäller demokratiska principer, när det gäller det jämställdhetsideal vi har i Sverige.

Professorn: Skilj mellan olika församlingar

Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi vid Uppsala universitet inflikar att det finns församlingar som går emot den här typen av verksamhet.

– Det här betyder att man måste kunna skilja mellan olika församlingar och grupperingar, säger Fazlhashemi men blir snabbt motsagd av Landstedt som inte håller med.

– Uppenbarligen så kan man ju inte det. Om vi har så pass många församlingar som håller på med den här typen av olaglig verksamhet, som utnyttjar kvinnor, samtidigt som vi har en myndighet som delar ut bidrag, så har man inte gjort rätt. Då bör man inte heller ha den möjligheten att dela ut statliga bidrag och på så sätt legitimera kvinnoförtrycket, säger Sabina Landstedt.

Hör mer från inslaget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.