LO:s ordförande Susanna Gideonsson: Det är bra att ta avstamp i verkligheten i stället för den så kallade las-utredningen. Foto: SVT / Fredrik Sandberg, TT

Gideonsson (LO): ”Las-utredningen var helt åt pipsvängen”

Publicerad

Susanna Gideonsson, LO:s ordförande, är nöjd med att Stefan Löfven och regeringen vill göra en ny utredning av arbetsrätten med uppgörelsen mellan tjänstemannafacken och arbetsgivarna som grund.

– Det är bra att man startar om med andra förutsättningar, säger hon till SVT Nyheter.

Regeringen kommer att tillsätta en utredare på arbetsmarknadsdepartementet för att göra om PTK:s och Svenskt Näringslivs avtal till ett lagförslag, rapporterar TT.

I SVT:s Agenda på söndagen meddelade Stefan Löfven att även LO kommer att få delta i processen, något han beskriver som ”självklart” men som kritiserats av Centerledaren Annie Lööf.

Välkomnas av LO

Susanna Gideonsson, LO:s ordförande, ser positivt på regeringens besked.

– Utredningen vilar på en överenskommelse mellan parter och det är bra att ta avstamp i verkligheten i stället för den så kallade las-utredningen som var helt åt pipsvängen, säger Susanna Gideonsson.

– De viktigaste frågorna är frågan om anställningstrygghet, framförallt för dem med osäkra anställningar.

Vad hyser du för farhågor?

– Att man inte tar nog stort beaktande för att hela arbetsmarknaden ska fungera. Att alla har rätt till en anställningstrygghet: att man vet var och när man ska jobba imorgon, att man vet att man får en lön i slutet av månaden, säger Susanna Gideonsson.

Var tror du att allt detta landar?

– Det är svårt att säga. Från vår sida kommer vi göra allt för att svenska arbetare har en schysst anställningstrygghet. Den ska inte bli sämre, den ska bli bättre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.