Mårten Schultz, professor i civilrätt. Foto: TT

Gode män som tar pengar får behålla miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

De som blir bestulna av sin gode man får ofta inte tillbaka sina pengar. I en granskning som SVT Nyheter har gjort visar det sig att miljonbelopp, tillhörande samhällets mest utsatta, får stanna kvar hos tjuvarna.

– Om sjuka människor och människor som inte kan ta tillvara sina rättigheter blir lurade av samma personer som staten har utsett för att hjälpa dem – och staten sedan inte gör tillräckligt för att återbörda pengarna eller ge upprättelse. Det är givetvis, om inte stötande så ändå besvärande för systemet, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholm Universitet.

4,5 miljoner stannar hos tjuvarna

SVT Nyheter har gått igenom 25 fällande domar. I domarna har sammanlagt 108 personer bestulits av de personer som var satta att hjälpa dem.

#deutsatta

Åklagarnas utredningar visar att de gode männen tagit över 13 miljoner kronor, men trots fällande domar behöver de inte betala tillbaka allt. Tjuvarna får behålla nästan fyra och en halv miljoner av de 13 miljonerna.

Domstolar tror på gode männen

Gång på gång väljer domstolarna att tro på den gode mannens ord, när hen hävdar att pengarna betalats tillbaka. Detta trots att kvitton eller andra verifikationer saknas.

– Det kan bli svårt att få en motbild om man har en sorterad och någorlunda sammanhängande berättelse från en god man och så har man en huvudman som kanske har en psykisk funktionsnedsättning och har svårt redogöra för vad som har hänt, kanske dåligt minne och sådant också. Det blir en obalans, säger Mårten Schultz till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#deutsatta

Mer i ämnet